Hububat Ekim Arazilerinde Yabancı Otlar ile Nasıl Mücadele Edilir?
Hububat Ekim Arazilerinde Yabancı Otlar ile Nasıl Mücadele Edilir?
Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli
Yabancı otlar, buğdayın besin maddesine, su ve ışığana ortak olarak, gelişmesini engeller ve sonuçta verimini düşürür. Yabancı otların rekabet gücünün buğdaya göre daha yüksek olması nedeniyle, buğday tarlalarında yabancı ot yoğunluğuna bağlı olarak büyük verim kayıpları oluşabilir, hatta yabancı ot miktarı fazla olan arazilerde ürünlerden verim almak mümkün dahi olmayabilir.
Yabancı otların direk verdikleri zarar dışında tohumları hasat edilen ürüne karışarak kalitenin dolayısı ile de hububat tohumlarının değerlerinin düşmesine neden olmaktadır. Ürün içerisinde bulunan yabancı ot tohumları una karışarak unlu mamüllerin renk, koku ve tadında bozulmalara neden olmaktadır. Ayrıca zehirlenmelere de neden olabilmektedir. Bunların dışında yabancı otlar hasadı güçleştirmektedir. Birçok hastalık etmeni ve zararlı böceklere konukçuluk yaparak kültür bitkilerine zararlılara konukçu görevi görmektedirler.
Arazide Görülen Önemli Yabancı Otlar
Tilki Kuyruğu (Alopecurus myosuroides)
Kuş Yemi (Phalaris spp.)
Delice (Lolium spp.)
Brom (Bromus tectorum)
Yabani Hardal (Sinapis arvensis)
Yabani Fiğ (Vicia sativa)
Yabani Turp (Raphanus raphanistrum)
Kangal (Silybum marianum)
Tarla Sarmaşığı (Convolvulus arvensis)
Şahtere (Fumaria officinalis)
Yapışkan Ot (Galium aparine)
Hakiki Papatya (Matricaria chamomilla)
Yalancı Papatya (Anthemis spp.)
Gelincik (Papaver rhoaes)
Çoban Çantası (Capsella bursa-pastories)
Mücadele Yöntemleri
Kültürel Önlemler
Temiz ve sertifikalı tohumlar kullanılmalıdır. Ekim nöbetine gidilerek uygun bitkiler ekilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Dar yapraklı yabancı otlara karşı ilaçlama yabancı otların 2 yapraklı olduğu dönem yapılmalıdır. Geniş yapraklı yabancı otlarda ise çıkış sonrası ilaçlama yapılabilir aynı zamanda gelişmenin hızlı oldugu dönemde de ilaçlama yapılabilir. İlaçlama yapmadan önce havanın sakın (Rüzgârsız) ve 10-25 C olmasına dikkat edilmelidir.