Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

22 Ağu 2022

Yonca Tarımı Yapılan Alanlarda Küsküt ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Cuscutacea ailesinden olan küsküt, tek yıllık ve tam parazit bir bitkidir. Tüm dünyada yaygınlık gösteren küskütün (Cuscuta sp.) iki yüz civarında türü vardır. Parazit bir yaşam sürdüren küsküt, kültür bitkilerinin gelişiminin yavaşlamasına, durmasına hatta ölümüne dahi sebep olabilmektedir. Kültür bitkisini sararak büyüme ve gelişme faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Klorofile sahip olmayan küsküt, soluk sarı veya turuncu renkli olup yonca üzerinde asalak olarak yaşayan bir yabancı ottur. İplik şeklindeki yapısıyla bitkiye sarılır ve emeçlerini bitkiye sokarak su, besin maddesi, fotosentez maddelerini konukçu bitkiden alır ve bitkinin zayıf düşerek ölmesine neden olur. Küsküt türleri bir yetişme sezonunda 25.000 kadar tohum verebilir. Uygun yetişme ortamında tohumların bir kısmı hemen toprağa düşer ve çimlenir. Diğer tohumlar ise çimlenme gücünü kaybetmeden 5-15 yıl arasında toprak yüzeyine yakın kısımda kalabilirler. Küsküt (Cuscuta sp.), generatif ve vejetatif olarak çoğalabilirler. Gelişme dönemlerinde yüksek oranda vejetatif çoğalmayla yayılma yeteneğine sahiptirler. Küsküt, yaşam döngüsünü 3 evrede tamamlar. İlk evrede tohum çimlenme evresi, ikinci evre konukçu bitkiye tutunmadan önceki evredir ve üçüncü evre küskütün konukçu üzerinde geliştiği yani parazit evredir.

Zarar Şekli

Küsküt yonca üzerinde asalak olarak yaşayan bir yabancı ottur. İplik şeklindeki yapısıyla sarıldığı bitkiden emeçleri yardımı ile su, besin maddesi, fotosentez maddelerini konukçu bitkiden almaktadır. Bitkiyi zayıf düşürmektedir. Küskütün oldugu bitkiler önce solar sonra da kurumaya başlar. Yoğun küsküt olan yerde tüm ürünü yok edebilir. Küsküt yoncanın ot verimini eğer tohum alınacaksa tohum verimini düşürür.

Mücadele Yöntemleri

Mekanik Mücadele

Yonca ekimi yapılan alanda bulaşık var mı diye sık sık kontrol edilmelidir. Şayet bir bulaşma varsa ilk olarak o bölge diğer bölgelerden tecrit edilmeli ve bulaşık alan daki yonca ile sökülüp yakılmalıdır. Ancak yeni yerlere de bulaşma riskine karşı bölge kontrol edilmelidir.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak olan kimyasal mücadele için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Atrazine 50 %

WP   700 gidekar

700 g/dekar

Chlorpropham 466 g/l

EC    1000 ml/dekar

1000 ml/dekar

Diquat 200 g/l

EC    500 mlidekar

500 ml/dekar

Paraquat 200 g/l

EC    500 ml/dekar

500 ml/dekar

Propyzamide 50 %

WP   300 g/dekar

300 g/dekar

Simazine 50 %

WP    4 kgidekar

4 kg/dekar

Imazethapyr 100 g/l

SL     50 ml/dekar çıkış sonrası

50 ml/dekar çıkış sonrası

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum