Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

30 Tem 2022

Toprak Pire Böcekleri ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayısı

Ülkemizde bulunan türleri Phyllotreta corrugata Rche., P.nigripens (F.), P.undulata Kutsh., P.diademata F., P.atra (F.), Psylloides turcica Heik., P.elliptica All.'dır.

Erginleri ortalama 2.4 mm uzunluğunda, siyahi yeşil metalik renklerde bir böcektir. Üçüncü çift bacaklarının femurları çok gelişmiş olup pire gibi sıçrarlar, üst kanatların üzeri sık noktalıdır.

Erginler kışı toprakta, bitki artıklarında ve otlar altında geçirirler. İlkbaharda hububatın kardeşlenme döneminde görülen ergin dişiler çiftleşerek yumurtalarını bitkilerin kök boğazına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir süre sonra pupa dönemine girerek Temmuz, Ağustos aylarında ergin olup, daha sonra kışlama dönemine girerler. Bu zararlı Yılda 1-2 döl verir.

Zarar Şekli

Larvaların kök boğazında yaptığı zararlar önemli değildir. Esas zararı ergin böcekler yapar. Yapraklarda beslenerek delikler meydana getirirler. Kurak yıllarda zarar artar. İlkbaharda zayıf gelişmiş olan 3-5 yapraklı ekinlerde ekonomik önemde zarar yaptığı saptanmıştır. Ülkemizde tahıl ekimi yapılan bütün alanlarda bu zararlılar görülebilir.

Konukçuları

Polifag zararlılardır. Buğday, arpa ve diğer Buğdaygiller, şekerpancarı, patates, domates, şerbetçiotu, kenevir, acı ot, köpek üzümü, çobançantası, tarla akça çiçeği, güzel avrat otu, tütün, lahana, şalgam, turp, yabani hardal, şebboy, yabani tere, kolza, süpürgeotu, süs bitkileri vs. konukçularıdır.

Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Tarla içindeki ve çevresindeki yabancı otlar yok edilmelidir. Ekim, zamanında yapılarak bitkinin kuvvetli gelişmesi sağlanmalıdır. Geç ekimlerden kaçınılmalıdır. Konukçusu olmayan bitkiler münavebeye sokulmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Azinphos Methyl 2.5 %

TOZ

2000 g/dekar

Endosulfan 5 %

TOZ

2000 g/dekar

 Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum