Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

06 Ağu 2022

Tahıl Küllenmesi ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Tahıl küllenmesi [Erysiphe graminis (DC.) Wint.], konukçu üzerinde yüzeysel misel örtüsü oluşturur. Miseller epidermis hücrelerine emeçlerini gönderirler. Epidermiste gelişen miseller, konidiofor oluştururlar. Bunların ucunda tespih danesi gibi sıralanmış konidiosporlar meydana gelir. Olgunlaşan konidiosporlar ayrılarak yeni enfeksiyonları meydana getirirler. Konukçu sararmaya başladığı zaman misel yığınlarında kleistotesyumlar meydana gelir. Her kleistotesyumda ortalama 15-20 adet askus bulunur. Askuslar içinde dinlenme devresinden sonra belirli koşullarda 4-8 askospor meydana gelir. Bunlar hububatı enfekte ederek hastalığın meydana gelmesini sağlar.

Etmen ılıman bölgelerde kışı bitki üzerinde misel halinde geçirdiği halde, diğer bölgelerde kleistotesyum halinde geçirir. Bitkilerin sararması ile birlikte oluşan kleistotesyumlar kışı kurumuş bitki yapraklarında geçirirler. Havaların ısınmasıyla birlikte, ilkbaharda askus ve askosporları meydana getirerek primer enfeksiyonları oluşturur. Fakat primer enfeksiyonlar hastalık gelişiminde önemli değildir. Esas olarak primer enfeksiyonları sonbaharda enfeksiyona uğramış tahıl yapraklarında bulunan miseller meydana getirirler. Bahar aylarında bu misellerden oluşan konidiosporlar rüzgarla çevreye dağılarak sekonder enfeksiyonları meydana getirirler. Konidiosporların optimum çimlenme sıcaklığı 10 C (0-35 C)’dir. Enfeksiyonlar için ise 15-20 C en uygun sıcaklıktır.

Belirtileri, Ekonomik Önemli ve Yayılışı

Önceleri alt yaprakların üst yüzeyinde nokta halinde beyaz-gri renkte püstüller halinde görülmekte ve bunlar zamanla esmerleşmektedir. Uygun koşullarda püstüller birleşerek yaprağı tamamen kaplayabildiği gibi, sap ve başakları da enfekte eder. Hastalıklı yapraklarda önce lokal sararmalar, sonra nekrozlar görülür. Yaprak üzerinde yer yer yeşil bölgelerin kalması tipik bir görünüm oluşturur. Bitki üzerinde yüzeysel bir tabaka oluşturan misel örtüsü rüzgâr, yağmur ve sürtünmelerle dağılabilir. Hastalığa yakalanan bitkiler yatmaya daha elverişli olduğundan, ayrıca nekrozlar meydana getirerek özümleme yüzeyini azaltmakla da verimin düşmesine sebep olur.

Konukçuları

Dünyanın tahıl yetiştiren tüm yörelerine yayılmış olan tahıl küllenmesi bitki cinslerine göre özelleşmiştir. Bu nedenle buğdaydaki E.graminis f.sp. tririci sadece buğdaya özgüdür, diğer buğdaygil türlerini hastalandırmaz.

Fungus (E.graminis) altı forma ayrılmaktadır. Ayrıca her form altında birçok fizyolojik ırk bulunmaktadır. Buğdayda E.graminis f.sp. tritici, arpada E.graminis f.sp. hordei, çavdarda E.graminis f.sp. secalis, yulafta E.graminis f.sp. avena, Bromus spp.’dir. Egraminis f.sp. bromi, Poa ssp’de ise E.graminis f.sp. poae hastalık oluşturur.

Mücadelesi

Kültürel Önlemler

Sık ekim yapılmadan kaçınılarak hastalığın arazide yayılmasının azaltılması sağlanabilir. Analiz sonuçlarına göre dengeli bir şekilde gübreleme yapılması gerekmektedir. Özellikle gübreleme yapılırken aşırı azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.

Kimyasal İlaçlama

Kimyasal ilaçlama yapmadan önce yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Prochloraz 450 g/l

EC

100 ml/dekar

Prochloraz+Carbendazim 300+80 g/l

EC

10 ml/dekar

Pyrazophas 300 g/l

EC

100 ml/dekar

Tebuconazole 250 g/l

EC

75 ml/dekar

Triadimefon 25 %

WP

50 g/dekar

Triadimefon 250 g/l

EC

50 ml/dekar

Triadimenol 250 g/l

EC

50 ml/dekar

Tridemorf 750 g/l

EC

75 ml/dekar

Triforine 190 g/l

EC

125 ml/dekar

Epoxiconazole+Carbendazım 125+125 g/l

SC

100 ml/dekar

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum