08 Haz 2022
Tanınması
Hububatın önemli zararlısıdır. Toprak renginde, bazen tam siyah bazen kırmızımsı, bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde, vücut yassıca ve ovaldir.
Yaşayış
Kışı dağlarda Meşe, Geven, Kirpi otu gibi bitkilerin altında kışlaklarda geçirir. İlkbaharda havalar ısınıp 15 C ye ulaşınca tarlaya göç ederler. Tarlada beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavru yeni nesil ergin böcek olur ve tekrar dağlara çıkar. Süne yılda 1 nesil verir.
Zararları
1-Kışlamış Erginlerin Yaptığı Zararlar: İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline kurt boğazı denilmektedir. Bitkiler geliştikçe başaklar henüz yaprak kılıfı içindeyken başak sapının alt kısmından yapılan emgi ile başak sararır, kurur ve dane bağlamaz. Bu zarar şekline de AKBAŞAK denir. İlkbaharda havalar ısınıp 15 C ye ulaşınca tarlaya göç ederler. Tarlada beslenir, çiftleşir ve yumurta bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavru yeni nesil ergin böcek olur ve tekrar dağlara çıkar. Süne yılda 1 nesil verir. Bu zarar şekline de AKBAŞAK
denir.
2- Nimf (Süne Yavrusu) ve Yeni Nesil Erginlerin Danede Emgi Zararı: Yumurtalardan çıkan süne yavruları (nimer) danenin süt ve sarı olum dönemindeki buğdayda emgi yaparak beslenirler.
Mücadele
Bu zararlı ile yapılacak olan mücadele
kültürel, biyolojik ve kimyasal olarak 3 şekilde mücadele edilmektedir.
Kültürel Mücadele
· Erkenci çeşit ekilmeli
· Hububat dışında sulu ürünlere ağırlık verilmeli
· Tarla iyi hazırlanmalı ve anız yakılmamalı
· Mera alanları tahrip edilmemeli
· Sünenin düşmanı keklik ve bıldırcın gibi kuşlar korunmalı
· Aynı zamanda hasat edilecek çeşitler ekilmeli
· Yetişen ağaç ve ağaççıklar korunmalı
· Tarla kenarları ağaçlandırılmalı ve yeşil kuşaklar oluşturulmalı
· Kalın kabuklu ve nektar veren ağaçlar özellikle (Badem, dut,elma, erik, kaysı, ayva, armut, söğüt, ahlat ceviz) yetiştirilmeli
· İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne danışmadan ilaçlama yapılmamalıdır.
Biyolojik Mücadele
Sünenin doğada çoğalmasını engelleyen faydalı böceklerin (Parazitoid ve Predatörlerin) çoğalmaları için gerekli ortam hazırlamalıdır.
Kimyasal Mücadele
Sürveyler yapıldıktan sonra; Ekonomik olarak zarar verecek yoğunluk olan M2 de 7 ve daha fazla nimf görülmesi halinde buğday tarlaları yer aletleri ile ilaçlanmalıdır.
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1