Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

08 Ağu 2022

Şeker Pancarında Toprak Altı Zararlıları ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Şeker pancarı (Beta Vulgaris) tohumları ile taşınan ve doğrudan tohuma zarar yapan bir etmen bulunmamaktadır. Ancak şeker pancarı üretimi entansif bir yetiştiricilik gerektirmektedir. Toprağa atılan tohumun zarar görmemesi ve yeni çıkan fidelerin kısa sürede gelişebilmesi için toprak ve tohum ilaçlamalarının uygun yöntemlerle yapılması gerekir. Tohum yatağı ve hemen çimlenen fidelerde önemli zararlıları ise genel olarak; Tel Kurtları (Agrsotes), Pancar Piresi (Chaetocnema), Danaburnu (Gryllotalpa), Toprak Kurdu (Agrotis), Yaprak Kurları ( Caradrina), Pancar Sineği (Pegomyia) ve Şeker Pancarı Kist Nematodu’dur. Tüm bu zararlılarla en uygun savaşım yöntemi, kültürel yöntemler ve kimyasal savaşımdır. Tüm zararlılar içinde özellikle nematodlardan koruma doğrudan tohumdan çıkan genç bitkinin ve ileride oluşacak ürün kayıplarının önlenmesi bakımından ayrı önem taşımaktadır.

Şeker Pancarında Zararlı Nematodlar

Şeker pancarı kist nematodları (Heterodera schachtii Schmidt), Kök ur nematodları, Soğan sak nematodları ve Trichodorus’lar olarak gruplandırılabilmektedir. Tahıllarda kist nematodları, Soğan sak nematodu ve Trichodorus’lar olarak gruplandırılabilmektedir. Tahıllarda kist nematodları, Soğan sak nematodu ve Trichodursların genel tanımı ve savaşımları konusunda bilgi verilmiştir. Bu bölümde şeker pancarında önemli nematodlarının tanımına çok kısaca değinilecek ve savaşımları konusunda bilgiler verilecektir.  Şeker Pancarı Kist Nematodu (Heterodera schachtii Schmidt) şeker pancarı nematodunun dişisi armut veya limon şeklindedir. Erkeği iplik formundadır. Dişiler konukçu bitkilerin köklerini sokup emerek yaşarlar. Dişi vücudunda kist oluşumu öldüklerinde vücudunun dış tabakası kalınlaşarak yumurtaları muhafaza eden koyu kahverengi kist alır.

Toprağa geçen kistler içerisinde ortalama 350 kadar yumurta bırakılır. Kistler toprakta uzun süre kalabilirler. (6-10 yıl kadar) ve uygun şartlar altında yumurtadan çıkan 2. dönem larvalar konukçusu olduğu bitkilerin köklerine geçerek zararlarını yaparlar. Lavalar henüz yeni çimlenmekte olan şeker pancarı bitkisi köklerini enfekte ederler ve kist oluştururlar. Kök ucunun biraz gerisinden kökün delerek içeri girerler. Konukçu kökünde beslenerek ergin hale gelirler. Nematod, konukçu bitkinin cinsine ve sıcaklığa göre 4-8 haftada yumurtadan ergin hale geçer. Uygun şartlarda yılda 4 nesil verebilir.

Şeker pancarı ve diğer yumrulu bitkilerde meydana gelen bu dallanmaya “sakallanma” adı verilir. İnce kökler üzerinde beslenmeye devam eden dişi nematodlar, bir süre kökleri tahrip ederler. Bulaşıklığın klasik semptomları genelde haziran ayından itibaren görülür. Ağır bulaşık alanlarda bitkilerin gelişmesi durur. Dıştaki yapraklar sararak kurur. Yeni süren yapraklarda belirgin bir küçülme gözlenir. Sökülen bitkide bodur ve sakallı bir yapı göze çarpar. Kılcal kökler çıplak gözle incelendiği zaman toplu iğne büyüklüğünde beyaz kistler gözlenir. Topraktaki nematod yoğunluğu fazla ise kumsal topraklarda bitkinin tamamen ölmesine neden olurlar. Köklerde dişiler, ölü kökler üzerinde kist haline geçerler.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Pancar ekim sahalarında veya bu nematodun konukçusu olan diğer ürünlerde şeker pancarı kist nematodu bulaşık tespit edilirse, buralarda 8-10 yıl süreyle bitkiye bitki münavebeleri uygulanmaktadır.  Bitki nöbetinde yer alan bitkilerin hasadından sonra yaz aylarında toprak birkaç defa derince işlenmelidir. Ekim zamanın ayarlanması, dayanıklı ve toleranslı çeşitlerin yetiştirilmesi ve yabancı otlarla savaşım yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak olan kimyasal ilaçlar için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi arayabilirsiniz.

 Bendiocarb 80 %

WP

500g/l00 kg tohuma

Carbofuran  5 %

GR

5000 g/dekar

Carbofuran 350g/l

ST

2 lt/l00 kg tohuma

Deltamethrin 25 g/I

EC

25 ml/dekar

Fenvalerate 190 g/I

EC

30-40 ml/dekar

Furathiocarb 40 %

TOZ

1 kg/100 kg tohuma

Methiocarb 50 %

WP

900 g/100 kg tohuma

Chlorpyrifos Ethyl 480 g/l

EC

150 ml/dekar (ekim öncesi tırmık altına)

Tefluthrin 200 g/l

CS

5.5 lt/l00 kg tohuma

Imidacloprid 70 %

WS

750 g/l00 kg tohuma

Furathiocarb 400 g/l

FS

3 lt/l00 kg tohuma

Imidacloprid 600 g/l

FS

1.5 lt/l00 kg tohuma

Thiamethoxam 350 g/l

FS

750 ml/l00 kg tohuma

Bifenthrin 200 g/l

FS

2,5 ml/1 kg genetik monogerm tohuma

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum