Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

12 May 2022

Şeker Pancarı Tarımı Nasıl Yapılır?

Şeker Pancarı Tarımı İçin Toprak Nasıl Hazırlanmalıdır? 

Derin köklenen bir bitki olan şeker pancarı derin gevşetilmiş bir toprak ister. Bunun dışındaki şartlarda kökler yüzeyde kalıp çatallanacağından yeterince büyüyemez. Teknolojik kalitesi ve verimi oldukça düşer. Toprak hazırlığı ön bitki hasadından hemen sonra sapın biyolojik bozuşmasını sağlamak yaz sonu ve sonbaharın yağışlarını toprakta tutmak için Anız 7-10 cm derinliğinde bozularak başlanır. Ağır bünyeli topraklarda sıkışık pulluk taban tabakasını kırılması için Temmuz-Ekim ayları arasında 4-5 yılda bir 50-60 cm derinliğinde ve 90 cm genişliğinde baklava dilimi şeklinde Dipkazan çekilir. Şeker pancarı yetiştiriciliğinde sonbahar derin sürümü; taban gübresinin karıştırılması, çok yıllık yabancı otların yok edilmesi, baharın iyi bir tohum yatağı hazırlığı ve toprağın zamanında tava gelmesi için mutlaka yapılmalıdır. İlkbahar toprak hazırlığında tohum yatağındaki tavı korumak kılcal toprak yapısını kırmamak için toprak tohum ekim derinliğinden daha derin işlenmemelidir. 

Şeker Pancarı Ekimi Nasıl Yapılır?  

İç Anadolu bölgesinde Mart ortasından itibaren ekime toprağın 0-5 cm derinlikte sıcaklığı düzenli olarak 5-7 °C ve üzerine ulaşınca başlanır. İlaçlı çıplak veya kaplanmış genetik monogerm tohumlar, sıra arası 45 cm mesafeye ve 2-4 cm toprak derinliğine traktör ilerleme hızı 4-4,5 km/saat hızında tutularak mibzerle ekimi yapılır sıra üstü 22-28 cm mesafede teklenir. 

Şeker Pancarı Ekimi Sonrası Bakım Nasıl Yapılır? 

Ekimden sonra yüzeyi 1,5-2 ay kadar açık kalan tarlada yabancı ot gelişimini önlemek için işçi ve traktör çapası ve/veya ot ilaçlaması yapılır. Yüksek bir kök verimi ile birlikte yüksek teknolojik kalite, yer, tarla, yıl ve yetişme şartlarına bağlı olarak sıralar üzerinde düzgün dağılımla hasatta yüksekliği 7.000-9.000 bitki/dekar sıklıklarında alınır. 

Şeker Pancarı Tarımında Sulama ve Gübreleme İşlemleri Nasıl Yapılır? 

Yüksek oranda su isteyen bir bitki olan şeker pancarı, yeterli yağış ve düzenli sulama şartlarının karşılandığı bölgelerde yüksek miktarda şeker üretir. Sulamaya bitkilerin su gereksinmesine göre en erken pancarlar 8-10 yapraklı döneme gelince başlanır. İç Anadolu bölgesinde senelik su tüketimi; 

  • Nisan ayında 60 mm 

  • Mayıs ayında 90 mm 

  • Haziran ayında 180 mm 

  • Temmuz ayında 270 mm 

  • Ağustos ayında 270 mm 

  • Eylül ayında 180 mm 

  • Ekim ayında 75 mm olmak üzere toplamda 1125 mm’dir.  

Bu miktarın 300-460 mm’si yıllık yağış 665-825 mm’si de sezonda sulama ile karşılanır. Sulama Şeker pancarı beslenmesinde ana besin maddeleri azot (N), fosfor (P2O5) ve potasyum (K2O) büyük önem taşır. Tarlanın verimlilik düzeyinin korunabilmesi ve sürdürülebilmesi için bu ana besin maddelerince desteklenmesi gerekir. Öngörülen azotun 1/2-2/3’ü ile fosforun 1/3’ü tohum yatağı hazırlığından birkaç gün önce tırmık altına, kalan azotun 1/3-1/2’i ise baş(üst) gübresi olarak 4 gerçek yapraklı dönemde verilir. Fosforlu gübrenin 2/3’ü ile potasyumun tamamı sonbaharda sürümden önce pulluk altına atılır. Saf olarak 14-18 kg/da azot, 11-14 kg/da fosfor, 4-6 kg/da potasyum verilebilir. 

Şeker Pancarı Hasadı Nasıl Yapılır? 

İç Anadolu da ekimden 180-185 gün sonra pancar hasat olgunluğuna gelmektedir. Elle veya makine ile hasat edilen pancarlar temizlenmiş ve baş kesimi düzgün olarak belirlenen program dahilinde Fabrika Merkez veya Taşra kantarlarında tesellüm edilir. 


Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum