Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

08 Ağu 2022

Şeker Pancarı Sineği ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Pancar (Beta Vulgaris) sineği erginleri 6-7 mm boyunda, üzerleri tüylerle kaplı ve kara sineklere benzerlik gösterir. Şeffaf iki adet kanat bulunan sineklerin renkleri gri-kahverengidir.  Zararlı yumurtalarını gruplar halinde yaprakların alt yüzeyine bırakırlar. Yumurtaları 1 mm uzunluğundadır. Larvaları kısmen şeffaf beyaz renkli ve 6-8 mm boyundadır. Pupalar ise oval yapılı,  kahverengi renkte ve 5 mm uzunluğundadır. Kışları toprak altında pupa halinde geçiren zararlının erginleri Nisan ayında kendini göstermeye başlar. Mayıs ayında ise popülasyon miktarı artar. Yılda 2-3 döl vermektedirler.

Zarar Şekli

Pancar ve ıspanak ekili alanlarda zarara neden olmaktadır. Pancar yaprakları fide halinde iken beyaz renkli oval şekilli, ince iplik şeklinde düzensiz galerin olduğu dikkat çeker. Oluşturduğu galerilerden beslenen larva zamanla yaprak yüzeyinde kabarcık oluşumuna neden olur. Zarar gören yapraklar kuruyarak dökülür.

Mücadelesi Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Pancar ekili alanda çapa yapmak ve konukçusu olan ıspanak (Spinacia oleracea) bitkisini yakın alanlara ekmemek gerekmektedir.

Kimyasal Mücadele

En büyük zarar larva döneminde olduğu için, zaman zaman arazide kontroller yapılmalıdır.  İlaçlama yapılmadan önce yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Diazinon 185 g/I

 

EC

100-150ml/dekar

Trichlorphon 80 %

SP

l00 g/dekar

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum