Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

20 Ağu 2022

Şeker Pancarı Ekim Alanlarında Cercospora Yaprak Hastalığı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Hastalığın Belirtileri

Hastalık etmeni, Cercospora beticola Sacc. fungusudur. Cercospora yaprak lekesi, dünyada şeker pancarı ekim yapılan tüm alanlarda karşılaşılan en yaygın ve tahripkâr hastalıktır. Ülkemizde üretim yılının yağış, yüksek nispi nem ve sıcaklık durumuna bağlı olarak haziran başından itibaren pancarların önce yaşlı dış yaprakları üzerinde birer daire şeklinde, orta alanı gri-açık kahverengi, çevresi kırmızı koyu kahverengi, dar veya geniş belirgin bir dış kenarla kuşatılmış 2-5 mm çapında küçük lekeler oluşur. Yapraklardaki lekeler, hastalığın artan baskısıyla, kısa zamanda çoğalıp birleşirler. Yüzeylerinin tamamı lekelerle kaplanan yapraklar, zamanla kuruyup ölür. Ağır salgınlarda çok sayıda yaprak ölür ve bitki yeni yapraklar sürer. Ancak yeni oluşan yapraklar da sürekli olarak hastalığa yakalanarak ölürler. Mevsim sonlarına doğru yaprakların saplarında kök kısımlarına doğru siyah lekeler oluşabilir. Tohum salkımları oluşmuş olan tohumluk bitkilerde toprak yüzeyinin hemen üzerindeki kısımların tamamı hastalıktan etkilenir.

Cercospora Hastalığının Türkiye’de Görüldüğü Bölgeler

Hastalık şeker pancarı ekimi yapılan sıcak ve nemli alanlarda görülmektedir.

Hastalık Etmeninin Ekonomik Önemi

Hastalık bitkilerde yaprakların ölmesine neden olmaktadır. Yaprakları ölen bitki de yeni yapraklar sürmekte ve kök gelişimi ile şeker birikim istenildiği gibi olmamaktadır.

Hastalığın Başlaması İçin Gerekli İklim Koşulları

Hasatlık etmeni, üretim yılının yağışlı ve sıcak seyri ile doğrudan ilgilidir. Gündüz 27-32 C dolaylarında ve geceleri 15-17 C dolaylarında hava sıcaklıkları ve her gün en az nispi nemin 15-16 saat %60 üzerinde olması hastalığın balaması ve gelişmesi için en uygun koşulları sağlamaktadır.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Mücadele

Hastalık etmenin görüldüğü arazide en az 2 yıl canlı kaldığı için araziye şeker pancarı 3 yıl münavebeli bir şekilde ekimi yapılmalıdır. Aynı şekilde hastalığın konukçusu olan bitkiler ile iyi mücadele edilmeli ve hastalığın baskısı azaltılmalıdır. Temiz tohumluklar kullanılarak hastalığın bulaşması önlenebilir. Ayrıca bitki yetiştirilirken zamanında ve uygun teknikler kullanılarak bitkinin hızlı bir şekilde büyümesi sağlanabilir, bu şekilde bitkinin hastalığa dayanımı artacaktır. Hastalığın gelişmesinde nem oranı önemli oldugu için sulamalar gece yapılmalıdır, bu şekilde nem daha az olması ve sudan yararlanma daha fazla olacaktır.

Kimyasal Mücadele

Hasatlık fungisitlere karşı kısa sürede dayanıklık kazanmaktadır. Bundan dolayı değişik etki maddelerine sahip fungusitler seçilerek karışımlar hazırlanmalı, mevsim boyunca bir program dahilinde bu ilaçlamaya devam edilmelidir. İlk ilaçlama hastalığın seyri açısından çok önemlidir. İlk ilaçlama için farklı sıralarda erişkin 100 pancarın alt yapraklarından 1 er adet numune alınarak 20 yaprakta hastalık belirtisi görüldüğünde ilaçlamaya başlanmalıdır. İkinci ilaçlama için ise 45’inde hasatlık görüldüğünde, üçüncü ilaçlamaya 95’inde görüldüğünde başlanmalıdır. Hastalık eğer üçüncü ilaçlamadan sonra da devam ederse hasadan bir ay öncesine kadar 20 ara ile ilaçlamaya devam edilmelidir. Kullanılacak olan kimyasal ilaçlar için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman araya bilirsiniz.

BitertanoI 300 g/l

EC

80 ml/dekara

Carbendazim 50 %

WP

40 g/dekara

Difenoconazole 250 g/I

EC

30 ml/dekara

Cyproconazole 100 g/I

EC

50 ml/dekara

Chlorothalonil 75 %

WP

200 g/dekara

Fentin acetate 54 %

WP

60 g/dekara

Fentin hydroxide 60 %

WP

40 g/dekara

Flusilazol 400 g/l

WP

15 g/dekara

Flutriafole 125 g/l

EC

50 ml/dekara

Benomyl 50 %

WP

4og/dekara

Chlorothalonil 500 g/l

EL

300 ml/dekara

EpoxiconzoIe+Carbendazim 125+125 g/l

SC

40 ml/dekara

Difenoconazole+Propiconazole 150+150 g/l

EC

30 ml/dekara

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum