Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

03 Şub 2023

Nohut Tarımı Yapılan Alanlarda Karşılaşılan Hastalıklar, Zararlılar ve Yabancı Otlarla Mücadele

Hastalıklar:

1)     Nohut Antraknozu Hastalığı (Ascochyta rabiei (Pass.) Labr.)

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Sap ve dalları çepeçevre saran, düzensiz irilikte açık kahverengiden koyu kahverengiye, siyaha kadar değişen renkte lekeler meydana getirir. Sap ve dallar, bu lekeli yerlerden kırılarak kurur. Yapraklarda ise dairesel olan lekelerin çevresi sarı renk almaktadır. Fungus, tohum kapsülleri üzerinde iç içe geçmiş dairesel lekeler meydana getirir. Bu lekelerin yüzeyinde fungusun toplu iğne başı iriliğinde siyah renkte piknitleri görülür. Ayrıca lekeli kapsüllerin içindeki danelerde renk değişiklikleri meydana gelebilir. Hastalık, tarlada ocaklar halinde başlar ve tarlada bölgesel kurumalar ile boşluklar meydana gelir.

Kimyasal Mücadele:

Hastalık ile mücadele de iki yöntem vardır. Bunlardan ilk daha önce hastalığın olduğu ya da hastalığın olma ihtimali olan yerlerde tohum ilaçlaması yapmaktır. Bir diğer yöntem ise hastalık ortaya çıktıktan sonra yeşil aksam ilaçlaması yapmaktır. Maneb, Mancozeb, Thiram veya Kükürt etken maddesi içeren ilaçlar kullanılabilir.






2)    Nohutta Pas Hastalığı (Uromyces ciceris-arietine (Grogn.))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Fungusun yaşam çemberi tam bilinmemekle birlikte, tüm dönemleri nohut bitkisi üzerinde meydana gelir. Etmen kışı hastalıklı bitki artıkları üzerinde geçirir, gelişimi için ılık ve nemli koşullar uygundur. Hastalık, başlangıçta yaprakta uredosporların bulunduğu yuvarlak veya oval, koyu kırmızımsı-kahverengi püstüller şeklinde görülür. Bu püstüller daha sonra birleşerek büyür ve rengi koyulaşır. Hastalık belirtileri yaprağın her iki yüzeyinde de oluşabilir, ancak daha çok yaprağın alt yüzeyindedir.

    Kimyasal Mücadele:

 İlaçlama yeşil aksam ilaçlaması şeklinde yapılmalıdır. Çevrede bitki yapraklarında pas püstülleri görüldüğü zaman ilaçlamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşullar ve ilacın etkinlik süresi dikkate alınarak ilaçlamaya devam edilmelidir. %50 Captan etken maddesini içeren Menta Captan 50 WP ilacı kullanılabilir.





3)     Nohutta Kök Çürüklüğü ve Solgunluk Hastalığı (Rhizoctonia spp., Fusarium spp., Pythium spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp., Fusarium oxysporum Schlechtend. Fr. f.sp ciceris)

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Nohutta kök çürüklüğü daha çok nemli ve serin havalarda ve arazinin su tutan kısımlarında görülmektedir. İlk belirtiler çıkıştan 2-3 hafta sonra yapraklarda sararma, solma ve çökme şeklinde gözlenmektedir. Kök ve kök boğazında açık kahverengiden koyu kahverengiye değişen renklerde lekelere ve iletim demetlerinde renk değişikliğine neden olabilmektedir.

Solgunluk hastalığı bitkinin tüm gelişme dönemlerinde görülür. Fide döneminde bitkilerde birkaç hafta içerisinde yapraklarda sararma ve solmalara neden olabilmektedir. Solgunluk genellikle ya bileşik yaprağın bir kesiminde ya da bitkide tek taraflı olarak görülür ve alt yapraklardan başlayarak yukarı doğru ilerler. Nohutta Fusarium solgunluğu yaprakların alt kısımlarından yukarıya doğru sararması ile karakterize edilir. Yapraklarda genel bir sararma başladıktan sonra solgunluk belirtisi tüm sürgünlerde görülür. Hastalık bitkilerde gelişme geriliğine, iletim demetlerindeki tıkanma nedeniyle yapraklarda sararma ve kurumalara, iletim demetlerinde kahverengileşmeye, köklerde çürüklüğe, bitkide genel solgunluğa ve kurumalara neden olmaktadır. Nohutta kök çürüklüğü ve solgunluk hastalığı ülkemizde nohut yetiştirilen tüm alanlarda görülmektedir.

Hastalığın etkin bir KİMYASAL MÜCADELESİ bulunmamaktadır. Hastalık görülen arazide sulama azaltılmalı, derin sürüm yapılmalı ve uzun süren bir münavebe uygulanmalıdır.

 

 

Zararlılar:

1)     Nohut Yaprak Sineği (Liriomyza cicerina (Rond.) (Diptera:Agromyzidae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Erginlerinde siyah renk hakimdir. Abdomenleri yani karın kısımları da sarı çizgili, vücudun diğer kısımları ise gri renktedir. Zararlı nohut tarlarında dikkatli bakılması durumunda yaparak ve dalcıkların üzerinde kolaylıklar görülür. Larvalar, nohut yaprakçıklarında iki epidermis arasında açtığı galeride bulunur. Zararlı kışı toprakta, 3-6 cm derinlikte fıçı pupa olarak geçirir. İlkbaharda erginler çıkar ve taze nohut ile beslenir.  Olgunluğa erişen zararlılar hemen çiftleşir. Her yaprakçığa 1 defada 30-35 adet olmak üzere yumurta bırakır ve buradaki çıkan özsu ile beslenir. Yumurtadan larvalar 2-4 gün arasında çıkar. Çıkan larva, yaprakçık içerisinde galeri açarak beslenir. Olgunlaşan larva beslendiği dal dan yan kısmını açarak yere düşer ve toprak da 2-5 cm yerde pupa evresine girer ve 1-1,5 ay içerinde olgunlaşır. Yılda 1-3 arasında göl verir.

Kimyasal Mücadele:

Nohut çıkışlarından 15-20 gün sonra, tarlada yapılan kontrollerde, bitkide %25 bulaşma görüldüğünde ilaçlamaya başlanması gerekmektedir. İlkbaharı yağışlı geçtiği yıllarda nohut un iyi gelişim gösterse dahi zarar görüldüğü arazilerde önlem alınmaz ise verimde önemli miktarda azalma olacaktır. Bu zararlı ile genelde yağışlı ve sulanan bölgelerde karşılaşılmaktadır. Endosülfan, Fenıtrothıon ve Malathıon aktif madde içeren ilaçlar kullanılabilir.





2)     Nohutta Yeşil Kurt (Helicoverpa viriplaca (Hufn.) (Lepidoptera: Noctuidae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Nohut da yeşil kurt un erginlerinde ön kanatlar açık kahverengi olup, arkaya doğru uzanan kavisli iki koyu bant vardır. Arka kanadın dış kısmında koyu bir bant bulunur. Kanat bant ‘ın ortasında açık bir leke ve diğer kısımlarında yine koyu bir leke bulunur. Bu tür yumurtalarını tek tek ya da küre şeklinde bırakırlar. Yumurtalar 2-10 gün içerisinde açılır. Larvaların gelişmeleri sıcaklığa bağlı olmakla birlikte 11-31 günde tamamlarlar. Yılda 3-5 döl verirler. Zararlı kışı toprakta 3-8 cm altında pupa olarak geçirmektedir. 


Kimyasal Mücadele:

İlaçlama yapılacak alan için nisan ayı içerisinde çevrenin de ekolojik koşulları dikkate alınarak kontrollere başlanır. Kontroller arazinin farklı yerlerinden rastgele seçilen alanlardan 0,25 m2 çerçeve atılarak 12’den az olmayacak şekilde kontroller yapılır. Kontrolle sonucunda m2 de 5 adet larva saptandığında mücadeleye başlanır. Kullanılacak olan zirai mücadele Deltamethrin etkin maddeli ilaçlar kullanılması gerekmektedir.  



3)     Bozkurt (Agrotis spp. (Lepidoptera: Noctuidae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Bozkurtlar, kışı olgun larva halinde toprakta geçirir. İlkbahar aylarında havaların ısınması ile birlikte faaliyete geçen larvalar pupa olur ve nisan ayının ikinci yarısından itibaren ilk kelebekler görülür. Dişiler yumurtalarını tek tek ya da gruplar halinde bırakırlar. Bir dişi 1500-2800 adet yumurta bırakabilir. Yumurtalar sıcaklık ve neme bağlı olarak 2-15 gün sonra açılır. Larvalar gündüz toprak içerisinde bitki altında dururlar. Geceleri yüzeylere çıkar ve beslenir. Aynı zaman da bitkinin toprak altı kısmını dan da kesmek maksadıyla bitkinin kırılmasına ve kurumasına neden olur.

Kimyasal Mücadele:

Tarlanın farklı alanlarından en az 50 adet bitki incelenir, kontrol edilen bitkilerden larva zararı tespit edilmesi durumunda gece bölgede zehirli yem ve yeşil aksam ilaçlaması yapılmak suretiyle ilaçlama yapılır. Kullanılacak olan zirai mücadele de Deltamethrin etken maddeli ilaçlar kullanılır.






4)Thrips spp. (Thysanoptera:Thtipidae)

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Erginleri açık sarı veya sarımsı esmer renklidir. İkinci larva döneminin sonunda kendini yere atar, toprakta bulunan doğal çatlaklardan içeriye girer 15 mm derinlikte veya nemli yerlerde pupa döneminde geçirir. Bir dişi yaşamı boyunca 70-100 yumurta bırakır. Yılda 3-10 arasında döl veririler.

Kimyasal Mücadele:

İlaçlama zamanını saptamak amacıyla ekim yapılan arazide köşegenler doğrultusunda gidilir. Her 3-5 adımda bir nohut bitkisindeki genç sürgünlerden birer yaprak alınır, toplam 25-50 yaprak alınır. Alınan yapraklarda bir yaprağa düşen ergin veya larva sayısı 6-11 adet ise mücadele yapmak gerekir. Kullanılacak zirai mücadelede Pirimicarb etken maddeli ilaçlar kullanılabilir.





Yabancı Otlar:

1)     Yabani Hardal (Sinapsis arvensis L. (Brassicaceae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Tek yıllık, geniş yapraklı, 30-80 cm boyunda bir bitkidir. Gövdesi yuvarlak olup, alt kısmı tüylüdür. Bitkinin genç döneminde, gövdesinin içi dolu ilerleyen dönmelerde içi boştur. Çiçekleri küresel salkım şeklinde olup çiçek taç yaprakları kükürt sarısı renktedir. Yabani hardal tohumlar ile çoğalan bir bitkidir. Çok sayıda tohum veren bitki olması nedeniyle çok sayıda kültür bitkisine sorun oluşturmaktadır. Tohumlar canlılıklarını toprakta 5-13 yıl arası sürdürmektedir.


Kimyasal Mücadele:

Yabani hardal ile yapılacak olan kimyasal mücadelede çıkış öncesi ve çıkış sonrası olmak üzere iki şekilde mücadele edilir. Kullanılacak olan kimyasal mücadelede çıkış öncesi Acloonifen 600 G/L etken maddeli ilaçlar, çıkış sonrası mücadele için 450 G/L Linuron, 600G/L Dimethenamid-P + 68 G/L Saflufenacil kullanılabilir.

 




2)     Sirken (Chenopodium albüm L. (Chenopodiaceae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Zararlı tek yıllık bir bitki olup tüysüz yapıda ve 30-80 cm arasında boylanan, dik gelişip, dallanan bir bitki olup, yaprakları koyu grimsi yeşil renktedir. Tohumla çoğalan bir bitki olup her bitkide ortalama 3000-20.000 arsında tohum oluşur. Toprağa düşen tohumlar uzun yıllar toprak da canlılıklarını koruyabilirler.


Kimyasal Mücadele:

Zararlı ile mücadele çıkış öncesi ve sonrası olmak üzeri iki şekilde yapılabilir. Kullanılacak olan kimyasal mücadele çıkış öncesi için 450 g/l Pendimethalin veya 360 g/l Clomazone etken maddeli ilaçlar kullanılabilir. Çıkış sonrası için 600 g/l Pyridate kullanılabilir.

 



3)     Yabani Hindiba (Cichorium intybus L. (Asteraceae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Halk arasında radika, aslan dişi olarak tanınan yabani hindiba, her türlü toprakta yetişebilir. Tüysüz veya kaba tüylü uzun yaprakları rozet biçiminde olup çiçekleri genellikle açık mavi renktedir. Çok yıllık otsu bir bitki olup, boyu 1 m’ye kadar boylanabilir.

Kimyasal Mücadele:

Zararlı ile mücadele çıkış öncesi ve sonrası olmak üzeri iki şekilde yapılabilir. Kullanılacak olan kimyasal mücadele için 480 g/l Glyhosate ısopropylamıne kullanılabilir.


 

 

 


4)     Yabani Yulaf Türleri (Avena spp. (Poaceae))

Tanımı, yaşayışı ve kimyasal mücadele yöntemi:

Tek yıllık olup, boyu 130 cm’ye kadar ulaşabilir. Sap dik, uzun ve güçlü yapılıdır. Yaprak ayasının altı ve üstü tüysüz, kenarları kirpik şeklinde tüylüdür. Başak bileşik başak şeklinde, başakcıklar büyük olup, her başakcık 2-3 çiçek içerir. İç kavuzlar, ucu 2-4 çentikli olup sarıdan kırmızımsı kahverengine kadar değişen renktedirler, 4 cm uzunluğunda kılçıklıdır.

Kimyasal Mücadele:

Nohut tarlalarında yabani yulafın diğer yabancı otlarla oluşturduğu düşük yoğunluklarda (%10-15’ten daha az) ilaçlı mücadelesine gerek yoktur. Yabani yulaf yoğunluğu yüksek ise çıkış sonrası 116,2 g/l Clethodim kullanılabilir. 






Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum