Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

21 Ağu 2022

Mısır Tarımı Yapılan Alanlarda Rastık Hastalığı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Hastalık etmeni klamidosporları kahve renkli, elipsoit-yuvarlak şekilli ve üzerleri diken şeklinde çıkıntılar ile kaplıdır. Hastalık ertesi yıla bulaşık toprak ve hastalıklı bitki artıkları ile geçer. Klamidosporın kış şartlarında çok dayanıklı olduğu ve toprakta 8 yıla kadar canlı kalabildiği saptanmıştır. Bu sporlar, hastalıklı bitki artıklarını yiyen hayvanların sindirim organlarından canlılıklarını yitirmeden geçerek gübre ile tekrardan tarlaya taşınıp enfeksiyon kaynağı olabilirler. Kışlayan sporların hepsi aynı anda çimlenmez ve ertesi yılda çimlenir ve enfeksiyonun devamını sağlarlar.  Fide devresinde bitkinin fizyolojik ve morfolojik yapısından ileri gelen bir dayanıklılığı vardır. Bu nedenle çimlenen klamidosporların ancak 3-4 yapraklı devrede (40-60 cm boyunda) olan mısır bitkilerini enfekte edebilirler. Yaşlı bitkilerin enfekte olması oldukça zordur. Enfeksiyon rüzgâr, yağmur gibi mekanik yollarla bitki üzerine taşınan sporların doğrudan hücrelere penetrasyonu, ayrıca stomalar veya böcek, insan ve hayvanların açtığı yaralar yoluyla olur. Hastalık gelişmesi, çevre koşulları ve bitkinin büyüme durumu ile ilgili olup, enfeksiyon ve gal gelişmesi için en uygun sıcaklılar 18-21 C’dir yağış hastalığın gelişmesinde önemli bir etkendir. Sulama, kurak bölgelerde hastalığın artmasına yol açar. Sekonder enfeksiyonlar hem önceki yıllarda toprakta kalan hem de olgunlaşarak dağılmış gallerdeki sporlarla olmaktadır.

Belirtileri, Ekonomik Önemi ve Yayılışı

Mısır rastığı, bitkinin yaprak, sap, koçan, püskül ve çiçekleri gibi tüm toprak üstü aksamından gal adı verilen şişkinlikler oluşturur. Özellikle genç aktif gelişme dönemindeki bitkilerde belirtileri çok şiddetlidir.

Galler önceleri sert olup parlak, gri beyaz renkli bir zarla kaplıdır. Olgunlaştıkça zar sararır. Üzerinde çatlaklar meydana gelir, süngerimsi bir hal alır ve içinde bulunan siyah toz şeklindeki klamidosporlar etrafa dağılır.

Galin oluştuğu yere, büyüklüğüne, sayısına, püskül ve koçan çıkarma devresindeki enfeksiyon durumuna bağlı olarak zarar derecesi de değişir. Koçan, erkek çiçekler ve boğumlarda çok zararlıdır. Hastalıklı bitkilerden alınan koçanlardaki daneler çürüklük etmenlerine karşı hassastır. Erken dönemdeki şiddetli enfeksiyonlar bitkinin ölümüne ve koçan çıkmamasına neden olur.

Ülkemizde Görüldüğü Alanlar

Ülkemizde mısır ekilişi yapılan alanların hepsinde hastalıklar görülebilir.

Konukçuları

Hastalık etmeninin tek konukçusu mısır bitkisidir.

Mücadele Yöntemi

Kültürel Önlemeler

Hasatlıkla mücadele de kullanılan tek yöntem kültürel önlemlerdir. Zararın önlenmesi veya en az düzeye indirilmesi için: sertifikalı tohumluk kullanılmalı veya hasatlığın bulunmadığı alanlardan tohumluk alınmasına dikkat edilmelidir. Mısır rastığının zararlı olduğu yerlerde en az 3-4 yıllık bir ekim nöbeti uygulanmalıdır. Rastık hastalığında galler oluşmadan kesilip atılmalıdır. Buradan kesilen hastalıklı bitki artıkları kesilip yakılmalıdır. Kesinlikle hastalıklı bitki artıkları hayvanlara yedirtilmemelidir. Böcekler ile mücadele edilerek bitkinin yaralanmasını önüne geçilmelidir. Dengeli bir şekilde gübreleme yapılmalıdır. Özellikle azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Hastalığa karşı etkin bir mücadele yöntemi bulunmamaktadır.

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum