26 Ağu 2022
Mısır bitkisi yabancı otlara karşı ilk gelişim dönemlerinde
oldukça hassastır. Özellikle çimlenme döneminden 4-6 yapraklı döneme gelinceye
kadarki süreç iyi yöneltilmez ve bitki yabancı otlar ile rekabete girerse
veriminde %30’a kadar düşüşler görülmektedir. Bunun nedeni yabancı otların
ortalama mısır bitkisinden daha kolay uyum sağlayarak topraktaki besin
maddeleri, oksijen su ve ışıktan daha fazla yararlanıyor olmasıdır. Özellikle
ekim ayı itibari ile 2 aylık dönem boyunca yabancı otlar mısırdan daha hızlı
gelişmiş olabileceğinden bu döneme bağlı ürün kaybı yüksek olmaktadır.
Mücadele Yöntemleri
Yabancı ot ile mücadele mısır bitkisi ekiminden önce
başlanmalıdır. Tarım arazisi yabancı otlardan temizlenirken, toprak yabancı
otların kök, rizom ve yumru gibi organlarından arındırılmalı, toplanıp tarladan
uzaklaştırılmalıdır. Ayrıca ekim nöbetine dikkat edilmesi bitkinin kendine özgü
oluşan yabancı ot örtüsünün yoğunlaşmasına engel olur. Bunların yanı sıra diğer
bir kültürel mücadele şekli de çapalama ile toprağın agronomik özelliklerini
dengelemektir. Birkaç defa çapalama yapılması yabancı otların büyük çoğunluğunu
yok eder.
Kültürel Önlemler
Tarım arazisinde kimyasal mücadele yapılmadan önce kültürel
önlemeler yapılmalıdır. Tarım arazilerinde ekim nöbeti yapılmalı ve aynı
zamanda toprak yapısına uygun sürüm ile çapa yapılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Yapılacak olan kimyasal mücadele ekim öncesi, çıkış öncesi
ve çıkış sonrası olmak üzere 3 farklı zamanda ilaçlama yapılabilir.
Ekim öncesi yapılacak olan ilaçlamada ekim için hazırlanmış
araziye ekimden önce ilaç uygulanır.
Çıkış öncesi yapılacak olan ilaçlamada mısır ekimden sonra
en geç 5 gün içinde yabancı otlar ve mısır toprak yüzeyine çıkmadan önce
yapılır.
Çıkış sonrası yapılacak olan ilaçlamada yabancı otlar ve
mısır toprak yüzeyine çıktıktan sonra yapılmalıdır. bu uygulama esnasında
mısırlar 20-30 cm, dar yapraklı yabancı otlar 10-15 cm geniş yapraklı yabancı
otlar ise 3-5 yaprak dönemde olmalıdır. Kullanılacak olan ilaçlar için
yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman araya bilirsiniz.
EC |
500 ml/dekar
(ekim öncesi-ekim sonrası) |
|
WP |
300 g/dekar (çıkış öncesi ve sonrası) |
|
EC |
125 ml/dekar (çıkış sonrası) |
|
SG |
5 g/dekar |
|
EC |
125 ml/dekar
(çıkış sonrası) |
|
EC |
260 ml/dekar (çıkış öncesi) |
|
WG |
4 g/dekar |
|
EC |
300 ml/dekar
(çıkış sonrası) |
|
EC |
500-650 ml/dekar (ekim öncesi) |
|
WP |
250 gidekar (çıkış öncesi) |
|
SC |
500 ml/dekar (çıkış öncesi) |
|
WP/EC |
300 g/dekar (çıkış sonrası/250 ml/dekar) |
|
WP |
300 g/dekar (çıkış sonrası) |
|
EC |
300 g/dekar (çıkış sonrası) |
|
EC
|
200 mlidekar (çıkış sonrası) |
|
EC
|
80-100 ml/dekar |
|
EC
|
100 ml/dekar |
|
WP |
400 g/dekar (çıkış öncesi) |
|
EC
|
200 ml/dekar
(çıkış sonrası) |
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1