Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

01 Ağu 2022

Mısır Kurdu Zararı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Mısır kurdu kelebekleri krem-sarı renkte olup, dişinin başı kahverengimsidir. Dişiler soluk sarı veya devetüyü renginde uzun tüylerle kaplıdır. Erginler vücut uzunluğu 12-15 mm’dir. Dişi ve erkekler bireyde kanat renleri birbirinden oldukça farklı olup cinsiyet ayrımında önemli bir özelliktir. Dişide ön kanatlar krem sarısı renkte olup üzerinde altın sarısı renginde 3 adet enine zikzaklı çizgi ve 2 nokta bulunmaktadır. Arka kanatlar ise saman sarısı renginde olup enine 2 açık sarı çizgi bulunur. Ön ve arka kanat uçları tamamen sarı tüylerle kaplıdır. Erkekte ise ön kanatlar koyu sütlü kahverenginde olup, kanatların uç kısmında daha koyu kahverengi zikzak bir bant, onun yanında açık krem zikzak bir bant ve bundan sonra da açık ve koyu kahverengi dalgalı bir şekildedir. Kanatların ön kısmında ön kenara yakın açık renk birer leke bulunur. Arka kanatlarda da yine kanat ucundaki bant devam eder. Paket halinde bırakılan yumurtalar, üstten bakıldığında balık pulu ya da kiremit dizilişine benzer. Başlangıçta beyaz olan yumurtalar açılmaya yakın krem rengi bir hal alır. Yumurtadan yeni çıkan larvalar soluk krem renginde olup baş kısımları siyah renktedir. İleriki dönemde larva rengi gri kahverengi benekli bir görünüm alır. Larvalar, örümceklerde oldugu gibi, salgıladıkları ip gibi bir salgı yardımı ile kendini aşağıya doğru sarkıtmaktadır. Hareketsiz dönemi kızılımsı kahverenginde, 12-15 mm boyundadır. Kışı genelde olgun larva durumunda tarlada kalan veya hasat edilen saplar ve koçan içinde geçirmektedir. Kışlayan larvalar genellikle ilkbahar sonlarına doğru bulundukları yerde hareketsiz döneme geçer.

Zarar Şekli

Larvalar, mısır bitkisinin kök bölümü dışındaki tüm organlarında zarar yapmaktadır. İlk dönem larvaların birbiri üzerine sarmal yaprakları (helezon yaprak) delip içeri girmesiyle başlar. Sonra gövde, koçan ve erkek organda delik ve galeriler açarlar. Açılan galeriler ve beslenme nedeniyle bitkinin zayıflanmasına neden olur.

Zararlı Oldugu Bitkiler

Mısır kurdu, zararlısı başta mısır(zea mays) olmak üzere 200’den fazla bitki türüne zarar vermektedir. Bunlar arasında biber(Capsicum), fasulye(Phaseolus vulgaris), patates(Solanum tuberosum), buğday(Triticum aestivum), kenevir(Cannabis), ayçiçeği(Helianthus annuus), muz(Musa Sapientum), krizantem(Chrysanthemum), yıldızçiçeği(Dahlia), bazı odunsu bitkiler bulunmaktadır.

Mücadele

Mekanik Mücadele

Mekaniksel mücadele hasat zamanında başlayıp mayıs ayına kadar yapılabilir. Çünkü larvalar kışı tarlada sap ve koçan içinde geçirirler. Kelebek çıkışı başlamadan, nisan ve mayıs ayından önce, tarlada kalan mısır sapları ve kökleri parçalanıp imha edilmelidir.

Biyolojik Mücadele

Doğal düşmanların korunması ve etkinliğinin artırılması sağlanmalıdır. Mısır kurduna karşı biyolojik mücadelede birçok ülkede oldugu gibi Türkiye’de de Trichogramma spp.’nin üretim ve salınımı yapılarak önlem alınabilir. Doğru zamanda yapılan salım ile zararlı dan %100 oranı varıncaya kadar kurtulunmaktadır.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak olan kimyasal ilaçlama için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman araya bilirsiniz.

Carbaryl 5 %

TOZ

3000 g/dekar

Carbaryl 50 %

WP

300 g/dekar

Carbaryl 85 %

WP

175 g/dekar

Carbofuran 5 %

GR

2500 g/dekar

Cyfluthrin 50 g/l

EC

75 ml/dekar

Cypermethrin 250 g/l

EC

30 ml/dekar

Lambda-Cyhalothrin 50 g/l

EC

30 ml/dekar

Methomyl + Diflubenzuron 270 + 40 g/l

FL

100 ml/dekar

Methomyl 90 %

SP

100 g/dekar

Tralomethrin 36 g/I

EC

100 ml/dekar

Thiodicarb 80 %

WP

90 g/dekar

Zetacypermethrin 100 g/I

EW

40 ml/dekar

Alphacypermethrin 100 g/l

EC

40 ml/dekar

Chlorpyrifos Ethyl 480 g/l

EC

180 ml/dekar

Profenofos 500 g/l

EC

250 ml/dekar

Triazophos 420 g/l

EC

200 ml/dekar

Beta Cyfluthrin 25 g/l

EC

75 ml/dekar

 Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum