Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

29 Tem 2022

Kırmızı Bacaklı Hububat Akarı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Erginin vücudu elips şekilde, baş kısmı sivri, boyu ortalama 1 mm’dir. Renkleri koyu kahverengiden, yeşilimsi, mavi ve siyaha kadar değişen tonlarda olabilir. Işığa göre renk değişimleri görüldüğünden bazen siklamen renginde de görülebilir. Ağız parçaları ve bacakları parlak kırmızı veya sarımtırak pembemsi renktedir.  Birinci ve dördüncü çift bacakları diğerlerinden uzundur. Genellikle gündüzleri kapalı havalarda ve geceleri beslendiklerinden, güneşli havalarda toprak yüzeyinde gölge yerlerde bulunurlar. Hava sıcaklıklarının düşük oldugu ve yağmurlu günlerde aktiviteleri artar.

Zarar Şekli

Bitki öz suyunu emerek zarar vermektedirler.  Kışı ve ilkbaharı serin ve nemli geçen yıllarda, yoğunun fazla olması durumunda zararı çok olur. Yaprakların beyazlaşması yanında bitkide şekil bozukluklarına neden olurlar. Genellikle genç hububat bitkilerinde daha fazla zarar yapmaktadır. Zarar görmüş bitkide yaprak uçlarının kahverengiye dönüşmesi, bodurlaşma, gelişme duraklaması, danelerde küçülme ve verim de azalma görülür.

Zararlı Oldugu Bitkiler

Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi buğdaygiller ile yabancı otlardan Kangal konukçusu olabildiği gibi yonca, tırfıl, bezelye ve diğer sebzelerde de zararlı oldukları tespit edilmiştir.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Hububatın biçildikten sonra derin sürüm ve konukçusu olmayan bitkilerde münavebeye önem verilmektedir.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak ilaçlar konusunda yönetmelik takip edilmelidir. Bizi her zaman arayarak bilgi alabilirsiniz.

Carbarl  5 %

TOZ

1500 g/dekar

 Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum