17 Ağu 2022
Tanımı ve Yaşayışı
Halk arasında kara yulaf, şifanak olarak tanınan yabani
yulaf buğday tarlalarında, başak döneminde başak yapısı ve kültür yulafına göre
çok tüylü tohumları ile onlardan ayrılırlar. Erken dönemde buğdayda bulunan
kulakçığın, bu yabancı otta olmaması özelliği ile buğdaydan ayırt edilebilir.
Türkiye’de Çukurova Bölgesinde kısır yabani yulaf (A. sterilis), Orta ve
Doğu Anadolu da ise yabani yulaf (A. fatua L.) yaygındır. Yabani yulaf
türleri buğday hasadı sırasında tohumlarının büyük bir bölümünü toprağa
dökerler, geriye kalan kısım ise buğday tohumuna karışmaktadır. Tohumlarında
kuvvetli dormansi bulunmaktadır. Sahil şeridinde kasım ayı sonunda, iç kısımda
ise şubat ayından itibaren çimlenip çıkış yaparlar. Tohumların çimlenmesi için
uygun koşullar yok ise toprakta 7-10 yıl canlılıklarını koruyabilirler.
Yabani yulafta başlangıçta yavaş olan gelişme nisan ayında
başlarından itibaren hızlanarak kültür bitkisini baskı altına almaktadır.
Genellikle buğday ile aynı devrede başaklanmaya başlar ve onlardan daha çabuk
olgunlaşarak tohumlarını bulundukları tarlaya dökerler.
Diğer yabancı otlarda olduğu gibi yabani yulafın zararı da,
kültür bitkisi ile su, besin, ışıklanma ve alanı paylaşma yönünden rekabet
esnasından kaynaklanır ve ürün azalması meydana gelir.
Ayrıca tohumları ürün içerisine karışarak onun satış
değerini düşürmektedir. Çukurova Bölgesi’nde A. sterilis’in ekonomik
zarar eşiği yıllara göre 3-5 yabani yulaf/m2 değerleri arasında değişmektedir.
Yabani yulafın zararlı oldugu devrede (kritik periyot) 2 yaprak döneminde
başlamakta ve fenoloji ilerledikçe ona paralel olarak ürün kaybı da
artmaktadır.
Mücadele Yöntemleri
Kültürel Mücadele
Temiz ve sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Bulaşık
tohumları oldugu alanlarda yapılacak olan uzun süreli bir ekim nöbeti
arazilerde yabani yulafı önemli ölçüde azaltmaktadır.
Kimyasal Mücadele
Arazide m2 de 3-5 bitki varsa ilaçlama yapılması
gerekmektedir. Kullanılacak olan kimyasal mücadele için yönetmelik takip
edilmelidir. Bilgi almak için bizi takip edebilirsiniz.
EC |
200 ml/dekar (post emergence-buğdayda) |
|
EC |
350 ml/dekar
(post emergence-buğdayda) |
|
EC |
80 ml/dekar (post emergence-buğdayda) |
|
EC |
800 ml/dekar (post emergence-arpada) |
|
EC |
150 ml/dekar (post emergence-buğdayda) |
|
EC
|
200-300
ml/dekar (post emergence-buğdayda) |
|
EC |
60-100 ml/dekar |
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1