Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

17 Ağu 2022

Hububatta Yabani Yulaf ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Halk arasında kara yulaf, şifanak olarak tanınan yabani yulaf buğday tarlalarında, başak döneminde başak yapısı ve kültür yulafına göre çok tüylü tohumları ile onlardan ayrılırlar. Erken dönemde buğdayda bulunan kulakçığın, bu yabancı otta olmaması özelliği ile buğdaydan ayırt edilebilir. Türkiye’de Çukurova Bölgesinde kısır yabani yulaf (A. sterilis), Orta ve Doğu Anadolu da ise yabani yulaf (A. fatua L.) yaygındır. Yabani yulaf türleri buğday hasadı sırasında tohumlarının büyük bir bölümünü toprağa dökerler, geriye kalan kısım ise buğday tohumuna karışmaktadır. Tohumlarında kuvvetli dormansi bulunmaktadır. Sahil şeridinde kasım ayı sonunda, iç kısımda ise şubat ayından itibaren çimlenip çıkış yaparlar. Tohumların çimlenmesi için uygun koşullar yok ise toprakta 7-10 yıl canlılıklarını koruyabilirler.

Yabani yulafta başlangıçta yavaş olan gelişme nisan ayında başlarından itibaren hızlanarak kültür bitkisini baskı altına almaktadır. Genellikle buğday ile aynı devrede başaklanmaya başlar ve onlardan daha çabuk olgunlaşarak tohumlarını bulundukları tarlaya dökerler.

Diğer yabancı otlarda olduğu gibi yabani yulafın zararı da, kültür bitkisi ile su, besin, ışıklanma ve alanı paylaşma yönünden rekabet esnasından kaynaklanır ve ürün azalması meydana gelir.

Ayrıca tohumları ürün içerisine karışarak onun satış değerini düşürmektedir. Çukurova Bölgesi’nde A. sterilis’in ekonomik zarar eşiği yıllara göre 3-5 yabani yulaf/m2 değerleri arasında değişmektedir. Yabani yulafın zararlı oldugu devrede (kritik periyot) 2 yaprak döneminde başlamakta ve fenoloji ilerledikçe ona paralel olarak ürün kaybı da artmaktadır.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Mücadele

Temiz ve sertifikalı tohum kullanılmalıdır. Bulaşık tohumları oldugu alanlarda yapılacak olan uzun süreli bir ekim nöbeti arazilerde yabani yulafı önemli ölçüde azaltmaktadır.

Kimyasal Mücadele

Arazide m2 de 3-5 bitki varsa ilaçlama yapılması gerekmektedir. Kullanılacak olan kimyasal mücadele için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi takip edebilirsiniz.

Dıclofop Methyl 273 g/l

EC                      

200 ml/dekar (post emergence-buğdayda)

Difenzoquat 250 g/l

EC                     

 350 ml/dekar (post emergence-buğdayda)

Fenoxaprop-P-Ethyl 75 g/l

EC                        

80 ml/dekar (post emergence-buğdayda)

Flamprop-Isopropyl 200 g/l

EC                     

800 ml/dekar (post emergence-arpada)

Imazamethabenz-Methyl 250 g/l

EC                       

150 ml/dekar (post emergence-buğdayda)

Diclofop Methyl+Fenoxaprop-P-Ethyl 250+250 g/l

EC             

 200-300 ml/dekar (post emergence-buğdayda)

Fenoxaprop Ethyl 75 g/l

EC

60-100 ml/dekar

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum