16 Ağu 2022
Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli
Yabancı otlar, buğdayın besin maddesine, su ve ışığana ortak
olarak, gelişmesini engeller ve sonuçta verimini düşürür. Yabancı otların
rekabet gücünün buğdaya göre daha yüksek olması nedeniyle, buğday tarlalarında
yabancı ot yoğunluğuna bağlı olarak büyük verim kayıpları oluşabilir, hatta
yabancı ot miktarı fazla olan arazilerde ürünlerden verim almak mümkün dahi
olmayabilir.
Yabancı otların direk verdikleri zarar dışında tohumları
hasat edilen ürüne karışarak kalitenin dolayısı ile de hububat tohumlarının
değerlerinin düşmesine neden olmaktadır. Ürün içerisinde bulunan yabancı ot
tohumları una karışarak unlu mamüllerin renk, koku ve tadında bozulmalara neden
olmaktadır. Ayrıca zehirlenmelere de neden olabilmektedir. Bunların dışında
yabancı otlar hasadı güçleştirmektedir. Birçok hastalık etmeni ve zararlı
böceklere konukçuluk yaparak kültür bitkilerine zararlılara konukçu görevi
görmektedirler.
Arazide Görülen Önemli Yabancı Otlar
Tilki Kuyruğu (Alopecurus myosuroides)
Kuş Yemi (Phalaris spp.)
Delice (Lolium spp.)
Brom (Bromus tectorum)
Yabani Hardal (Sinapis arvensis)
Yabani Fiğ (Vicia sativa)
Yabani Turp (Raphanus raphanistrum)
Kangal (Silybum marianum)
Tarla Sarmaşığı (Convolvulus arvensis)
Şahtere (Fumaria officinalis)
Yapışkan Ot (Galium aparine)
Hakiki Papatya (Matricaria chamomilla)
Yalancı Papatya (Anthemis spp.)
Gelincik (Papaver rhoaes)
Çoban Çantası (Capsella bursa-pastories)
Mücadele Yöntemleri
Kültürel Önlemler
Temiz ve sertifikalı tohumlar kullanılmalıdır. Ekim nöbetine
gidilerek uygun bitkiler ekilmelidir.
Kimyasal Mücadele
Dar yapraklı yabancı otlara karşı ilaçlama yabancı otların 2
yapraklı olduğu dönem yapılmalıdır.
Geniş yapraklı yabancı otlarda ise çıkış sonrası ilaçlama yapılabilir
aynı zamanda gelişmenin hızlı oldugu dönemde de ilaçlama yapılabilir. İlaçlama
yapmadan önce havanın sakın (Rüzgârsız) ve 10-25 C olmasına dikkat edilmelidir.
EC |
150 ml/dekar |
|
DE |
1 g/dekar |
|
EC |
150-200 ml/dekar |
|
EC |
20 ml/dekar (çıkış sonrası) |
|
EC |
160-300 ml/dekar |
|
EC |
120-150 ml/dekar |
|
EC |
100-133 ml/dekar |
|
EC |
130 mlldekar |
|
EC |
125 ml/dekar |
|
SC |
50-60 ml/dekar |
|
SC |
225 ml/dekar |
|
EC |
200 ml/dekar |
|
EC |
200-250-375 ml/dekar |
|
EC |
350 ml/dekar |
|
EC |
150-200 ml/dekar |
|
WP |
200-300 g/dekar |
|
DE |
1-1.5 g/dekar |
|
DF |
2-3 g/dekar |
|
WG |
25 g/dekar |
|
WG |
12.5 g/dekar |
|
EC |
120 ml/dekar
(80-100 ml/dekar-arpada) |
|
WP |
7.5 g/dekar |
|
DE |
1 g/dekar |
|
DE |
7.5 g/dekar |
|
WG |
25-30 g+100ml biopower/dekar |
|
WG |
5-7 g/dekar (çıkış sonrası) |
|
DE |
30-35 g/dekar |
|
EC |
200-300 ml/dekar |
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1