Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

28 Tem 2022

Ekin Koşnili ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Ergin dişi, yumuşak vücutlu, ön kısımda daralan, arkaya doğru genişleyen yumurta biçiminde, bordo renginde, ortalama 5 mm boyunda, 3.5 mm enindedir. Kazıcı bicimde 3 çift bacağı vardır. Ön bacaklar diğerlerine oranlar daha kalındır. Yumurtaları oval, bordo renginde, pamuk liflerine benzeyen uzantılardan oluşmuş bir yüksük içinde olup, ortalama 0.5 mm uzunluğundadır. Yumurtalar genellikle toprağın 7-8 mm derinliğinde ortalama 160 adedi bir arada bırakılır. Larva yumurtası biçiminde ve bordo rengindedir. Kendilerini kökboğazına tutturan larvaların zamanla anten ve bacaklarını yitirmesi sonucu kist oluşur. Kist, düzgün olmayan yuvarlak bir şekilde ve çapı ortama 3mm’dir. Hububatın sert olum döneminde toprağa bırakılan yumurtalar ekim ayında açılır. Yumurtadan çıkan larvalar kışı uyuşuk durumda geçirirler. İlkbaharda toprak üstüne çıkan larvalar, yaprağın sapla birleştiği yaprak kınına girerler. Daha sonra anten, bacak ve gözlerini yitirerek kist durumuna girerler. Yılda bir döllemsiz olarak çoğalırlar.

Zarar Şekli

Larvalar bitki öz suyunu emerek zararlı olurlar, ekin koşnilinden zarar görmüş bitkiler cılız ve bodur kalırlar, aynı zamanda başak oluşumu az, dane ağırlıkları düşüktür. Zararlının yoğun bulunduğu yerlerde, başaklanma olmadan bitki kurur ve ölür. Kuvvetli toprak ve yüksek nemde bitki normal gelişirse de dane verimi çok az veya hiç olmamaktadır. Tarlada zarara uğramış yerler, kolaylıkla görülebilir. Bazı tarlalarda ocaklar halinde veya bölümler biçiminde zarar görülmektedir. Bu ocaklarda zarar %100’e ulaşabilir.

Zararlı Oldugu Bitkiler

Buğday, arpa, çavdar, yulaf ile diğer buğdaygillerden ayrık, yabani yulaf, püsküllü çayır ve hasır otu konukçuları arasındadır. Tercih ettiği bitki buğdaydır.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Ekim sırası nadas-tahıl olan bölgelerde, tarlanın nadasa bırakıldığı yıllarda ilkbaharda toprak işlenmeli, tarladaki yabani buğdaygiller ve kendi gelen tahıllar yok edilmelidir. Anız bozma biçim sonrası çok erken yapılıp, ikileme ile toprak iyi işlenirse yoğunluk büyük ölçüde düşürülür. Burçak, fiğ gibi baklagilleri ekim sırasına koyarak etkili bir kültürel mücadele yapmak mümkündür.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak kimyasal ilaçlar için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Phorate 10%

GR

2000 g/dekar

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum