Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

27 Tem 2022

Ekin Güvesi İle Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Ekin güvesi erkek kelebeğinin üst kanatları altın sarısı renkte pullarla kaplanmış olup alt kanatları kirli gri, kenarları boz renkte ve bol tüylüdür. Dinlenme halinde üstten bakıldığında arka kanatların uçları kırlangıç kuyruğu gibi (V) şeklindedir. Dişi kelebekler üst kanatların son kısmında belirgin bir şekilde bulunan kahverengimsi siyah bant olmasıyla tanınır. Kanat açıklıkları ortalama 1.5-2.0 cm kadardır. Yumurtadan çıkan larva 1.0mm boydan, parlak sarımsı kırmızımtırak renktedir. Olgun larva yaklaşık olarak 1.0 cm boyundadır. İlk kelebekler mayıs ayına doğru ortaya çıkar. Yılda bir sefer döl vermektedirler.

Zarar Şekli

Esas zarar larvalar tarafından yapılmaktadır. Sonbaharda ilk yağmurlardan sonra toprakta aktif hale gelen larvalar henüz 2-3 yapraklı olan genç hububata geçerler. Şubat ayı sonlarından itibaren kendisini hissettirmeye başlayan larvalar yaklaşık olarak 2 ay kadar bir bitki üzerinde veya bitkiden bitkiye geçerek beslenmelerine devam eder. Larvalar hububattan yaprakların arasındaki yeşil dokuyu yiyerek yaprağın uç kısımlarından itibaren kurumasına sebep olurlar. Çok fazla zarara uğramış bir tarlada renk açılması olur ve uzaktan samyeli vurmuş gibi görünür.

Zarar Olduğu Bitkiler

Ekin güvesi esas olarak buğday, arpa ve yulaf da zarar yapar. Bunların yanında yabani buğdaygiller, tarla sarmaşığı, ayrık otu, hardal, çayır, teke sakalı gibi otlar üzerinde de beslenirler.

Mücadele Yöntemi

Kültürel Önlemler

Hasattan hemen sonra yapılacak 15-20 cm derinliğinde derin süreme larvaları büyük bir kısmının ölmesi sağlamaktadır. Zararlı ile bulaşık sahalara en az iki yıl hububat ekimi yapılmalıdır. Hububat yerine baklagil, pamuk, darı ve karpuz gibi çapa bitkileri ekilmeli ve münavebeye girmesi sağlanmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Kullanılacak olan ilaçlar için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için daima bizi arayabilirsiniz.

Azinphos Methyl 230 g/l

EC

300 ml/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

Chlorpyrifos Ethyl 2 %

TOZ

3000 g/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

Diazinon 185 g/l

EC

375 ml/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

Diazinon 630 g/l

EC

125 ml/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

Chlorpyrifos Ethyl 480 g/l

EC

100 ml/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

Cypermethnn 200 g/l

EC

40 ml/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

Monocrotophos 400 g/I

SC

200 ml/dekar (larvalara karşı erken ve geç devre)

 Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum