01 Eyl 2022
Tanımları ve Yaşayışları
Ergin, parlak koyu kahve veya esmer renkli 3-5 mm
boyundadır. Baş, ucunda bir çift kuvvetli mandibula bulunan bir hortumla son
bulur. Alt kanatlar körelmiş olduğundan uçamazlar. Pronotum ve elitraların
üzerleri noktalıdır. Yumurtalar, beyaz renklidir. Larvalar krem renkli 2,5-3 mm
boydan ve bacaksızdır. Pupa sarımsı beyaz renkli ve 4 mm boyundadır. Pupanın
hortum, baş ve bacakları belirgindir.
Erginler bir hafta içinde çiftleşerek yumurta bırakmaya
başlar. Ergin dişi, yumurtalarını buğday danesinin emriyoya yakın kısımlarına
hortumu ile açtığı deliklere bırakır. Bu delik jelimsi bir ağız salgısı ile
kapatılır. Yumurta sayısı 150-300 arasında değişir. Yumurta, larva ve pupa
dönemi dane içerisinde geçirir. Elverişli koşullarda gelişme süresi 30-45
gündür. Ülkemiz koşullarında 3-4 döl verir.
Zarar Şekli, Ekonomik Önemi ve Yayılışı
Ülkemizde ambarlanan hububat ve hububattan üretilen ürünler,
yukarıda sözü edilen zararlının saldırısına uğrayarak, çeşitli yönlerden kayıplara
uğramaktadır. Ambar böcekleri, bulaştıkları ürünlerde yoğun bir biçimde beslenerek
ağırlık, teknolojik değer ve tohumluk kayıpları oluştururlar. Bu kayıpların
yanı sıra, zararlıların gömlek kalıntıları, pislikleri ve salgıladıkları ağ
maddeleri nedeniyle, ürün nitelik kayıplarına uğrar.
Yoğun bulaşmalarda üründe küflenme, kızışma ve kokuşmalar
ortaya çıkar. Buna ek olarak zararlılar ile bulaşık ürünlerin tüketilmesi,
insan sağlığı yönünden sakıncalar taşımaktadır. Bu tür maddelerin tüketilmesi,
insan sağlığı açısından sakıncalar taşımaktadır. Bu böcek depodaki ürünlere zararı sağlam
daneleri parçalamak suretiyle zarar vermektedirler. Bu zararları depo yapılan
bir ürüne 1 yıl içerisinde %10 dolaylarında olmaktadır.
Konukçuları
Tüm hububat türleri ve çeşitleri konukçusu olarak
gösterilmektedir.
Mücadele Yöntemleri
Bazen ne ambar ne ürün bulaşıktır ve zararlı ya uçarak ya da
değişik etkenlerin taşıyıcılı ile ambara ve ürüne bulaşır. Bu nedenlerden
dolayı söz konusu ürünlerin depolanmasında temel ilke, temiz ambara ürünün
konulması ve ürünlerin depolanma sürecinde bulaşmalardan korunması
gerekmektedir. Bu nedenle ürün depolanmadan önce mücadele önlemlerinin iyi bir şekilde
alınması gerekmektedir.
Kültürel Önlemler
Ürünün depolanma sürecinde az zarar görmesi için yapılacak
bellik başlı kültürel önlemler vardır. Bunlar;
·
Depo alanında eski ürünlerin artıkları
temizlenmelidir.
·
Zararlı girişinin önüne geçmek için pencereler
uygun sıklıkta tel geçirilmelidir.
·
Depo alanının iç ve dış alanı iyi bir şekilde
kireç ile badana edilmelidir.
·
Depo alanın içerisinde yarık veya çatlaklar varsa
temizlenmelidir.
·
Depo yapılacak alanda ürünün nemi %13 den az olmalıdır.
·
Depo ürünün saflık oranın yüksek olması gerekmektedir.
(taş vs. olmamalıdır.)
Kimyasal Mücadele
·
Boş ambar ilaçlanması; Ürün depo edilmeden 15
gün önce ilaçlama işlemi bitirilmelidir.
·
Koruyucu ilaçlama; Ürün depoya konulmadan önce,
ürünün depolanması sürecindeki ilaçlanmadır.
·
Ürün fümigasyonu; Depolanması yapılan üründe
eğer zararlı görüldü ise 500 g numune alınarak alınan numunede ürünün 3 adetten
fazlası zarar gördü ise ambar ilaçlaması yapılmalıdır.
·
Boşluk ilaçlaması; Un üretilen ya da depolanan
birimlerde bulaşma örüldüğünde ilaçlama yapılır.
Kullanılacak olan kimyasal mücadele ilaçları için yönetmelik
takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.
EC |
250 ml/100 m2 yüzeye |
|
EC |
150 ml/100 ml su ıle 1 m3 hacıme |
|
TOZ |
133,2 g/ 1 ton ürüne |
|
WP |
500 g/100 m2yuzeye |
|
EC |
650 ml/100 m2 yüzeye |
|
EC |
200 ml/100 m2 yüzeye |
|
TOZ |
500 g/1 ton ürüne |
|
GAZ |
25 g/1 m3 hacime |
|
TABLET |
9-30 g/l ton ürüne (3-12 g/1 m3
hacime) |
|
TORBA |
34 g/4 m3 hacime |
|
EC |
425 ml/100 m2 yüzeye |
|
EC |
300 ml/100 m2 yüzeye |
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1