Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

12 May 2022

Çörek Otu Tarımı Nasıl Yapılır?

Son yıllarda çeşitli sebeplerden ötürü giderek azalan çörek otu üretiminin sonucunda ürünün talebi artmıştır. Üretim ve ihracat potansiyeli dikkate alındığında Türkiye’nin doğru adımlarla dış pazarda lider konuma gelmesi olasıdır.  

Çörek Otunun Etken Maddeleri ve Kullanım Alanları Nelerdir? 

Çörek Otu tohumunun bileşiminde;  

%30-45 oranında sabit yağ  

%0,01-0,5 oranında uçucu yağ 

%20-30 oranında protein, alkoloid acı maddeler ve saponinler bulunmaktadır.  

Tohumundan yararlanılan bir tıbbi aromatik bitkidir. Gıda, eczacılık, kozmetik ve halk hekimliği alanlarında ve birçok alanda daha kullanılmaktadır.  

Çörek Otunun Özellikleri Nelerdir? 

Tek yıllık bir bitki olan çörek otu dik gelişen otsu bir gövdeye sahiptir. 40-80 cm arasında boylanma oranı vardır. Çörek otunun mevcut bulunan 20 türünden 14 tanesi ülkemiz florasında bulunmaktadır. Dikine inen iplik şeklinde bir kök sistemine sahiptir. Alt yapraklar saplı üst yapraklar sapsız durumdadır. Açık yeşil renge sahip çörek otu bitkisinin çiçekleri tek tek sap ucunda bulunur ve önemli bir nektar kaynağıdır. Çanak yapraklar yuvarlak ve uçları sivridir. 5 tane çiçek yaprağına sahip olup beyaz renkli ve uçları mavidir. Tohumları ise kapsül içinde ve siyahtır. 

Çörek Otu Nasıl Bir İklimde ve Toprakta Yetişir? 

Çörek otu bol güneşli, ılıman ve sıcak iklimlerde yetişir. Hafif killi, kumlu-tınlı, besince zengin, süzek, alüvyal, drenajı iyi topraklarda verimi yüksek olur. Taban suyu yüzeye yakın olan ağır topraklardan hoşlanmaz. Yetiştiği ortamda nem sevmediği için fazla sulama yapılmasına gerek duymaz. Kışları ise çok soğuk olmayan yerlerde ekim işlemi sonbaharda; iklimi sert bölgelerde ise ilkbaharda ekilmelidir. 

Çörek Otu Tarımı İçin Toprak Nasıl Hazırlanmalı? 

Ekim öncesinde toprağın iyi şekilde havalanması gerektiğinden, münavebede çapa bitkilerinden sonra ekimi oldukça uygundur. Tohumları epey küçük olduğundan iyi bir tarla hazırlığı şarttır. İlk olarak toprak pulluk yardımıyla sürülür ardından kesek kırma işlemi yapılır. Kesek kırmadan sonra ekimden hemen önce toprağa sertleştirme yapmak çörek otu tarımında en önemli işlemdir. Mibzerle sıraya ekimde sıralar arası 15-20 cm, sıra üzeri 10 cm, ekim derinliği 1-2 cm olmalı ve dekara 1,5-2 kg tohumluk kullanılmalıdır. Tohum ekildikten bir hafta sonra çimlenir yaklaşık 2 hafta sonra da toprak üstüne çıkar.  

Çörek Otu Tarımında Sulama ve Gübreleme Nasıl Yapılır? 

Çörek otu nemi fazla sevmediği için fazla sulamaya gerek duymaz. Çiçeklenme dönemine kadar bir kere su ihtiyacının karşılanması yeterlidir. Yağışların yetersiz olduğu durumlarda ise yağmurlama şeklinde sulama yapılmalıdır. Ekim öncesi taban gübresi olarak organik Azot, Fosfor, Potasyum içerikli gübreler veya iyi yanmış çiftlik gübresi kullanılır. Tohum ve gübre karıştırılarak mibzerin gübre gözüne doldurularaktan gübreleme yapılabilir. Fosforlu gübrenin tamamı ve azotun yarısı ekimle, azotun geriye kalanı ise dallanma başlangıcında verilmelidir. 

Çörek Otu Tarımında Yabancı Otlarla Nasıl Mücadele Edilir? 

Türkiye'de çörek otunda kimyasal mücadelede kullanılacak ruhsatlı bir herbisit bulunmamaktadır. Bu yüzden bitkinin çıkış ve 3-10 yaprak döneminde ve yağışlı havalardan sonra çoğalan yabancı ot durumunda çapalama ve elle çekme yöntemi ile mücadele edilmelidir. Yabancı ot mücadelesi elde edilen ürünün kalitesini ve miktarını doğrudan etkilemektedir. 

Çörek Otu Bitkisinin Hasadı Nasıl Yapılır? 

Temmuz-Ağustos ayları çörek otu bitkisinin ideal hasat zamanıdır. Hasat bitkilerin sararmaya başladığı ve kapsüllerdeki danelerin siyah renk alarak olgunlaştıkları dönemde sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Hasat geciktirilirse kapsüller çatlayacağında önemli ölçüde tohum kaybına neden olacak ve verim düşecektir. Hasat orak ve tırpan ile yapılabileceği gibi biçme makineleri ile de yapılabilmektedir. Tane dökmeyen çeşitlerde batör devri düşürülerek biçerdöverle de hasat ve harman yapılabilmektedir Çörek otu tohum verimi ortalama 70-150 kg/da arasında değişmektedir. 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum