Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

15 Ağu 2022

Çeltik Tarlalarında Yabancı Otlar ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Çeltikte sorun olan yabancı otlarından atkuyruğu hariç diğerleri tek çenekli yabancı otlardır. Darıcan ve yabani darı sadece tohumlarıyla, diğerleri tohum, rizom ve stolonlarıyla ürerler. Kışı toprakta rizom veya tohum halinde yahut ürün içinde tohum olarak geçirirler. Yabancı otlar İlkbaharda havaların ısınmasıyla gelişmeye başlayıp, Haziran ve temmuz sonuna kadar çeltik tavalarını istila ederler. Ülkemiz çeltik tarımında sorun olan önemli bazı yabancı otlar aşağıda gösterilmiştir. Çeltikte zararlı olan yabancı otların yayılışları; sulama, sel suları ve hasat sonrası hayvan otlamalarıyla olduğu gibi bulaşık tohum ve yanmamış çiftlik gübrelerinin kullanılması, toprak aletleri, harman makineleri ve rüzgârla olabilmektedir.

Darıcan (Echinochloa crus-galli): Halk arasında pirinç otu- çinek otu- dineba diye isimlendirilmektedir. Tek yıllık, dar yapraklı, otsu, taban ve sulak arazilerde yetişir.

Kız Otu (Cyperus difformis): Halk arasında afcan – Venüs otu diye isimlendirilmektedir. Tek yıllık, dar yapraklı, otsu, su içerisinde bulunur ve yaprakları su üzerinde yaşar.

Esmer Venüs Otu (Cyperus fuscus): Tek yıllık, dar yapraklı, otsu, çeltik tarlalarında yaprakları su üstünde yaşar.

Dip Otu (Stuckenia pectinata): Tek yıllık, geniş yapraklı, otsu çeltik tarlalarında yaprakları su altında yaşar.

Kurbağa Kaşığı (Alisma plantago-aquatica): Halk arasında geniş yapraklı su sinir otu – çobandüdüğü diye adlandırılmaktadır. Çok yıllık, dar yapraklı, otsu, su içerisinde bulunur ve yaprakları su üzerinde yaşar.

Baraj Otu (Leptochloa fusca): Tek yıllık, otsu, çeltik tarlalarında problem oluşturur.

Topalak (Cyperusrotundus L.): Halk arasında kokulu topalak – topalan – gece biten diye isimlendirilmektedir. Çok yıllık, otsu, taban ve sulu alanlarda bulunur.

Kofalık: Halk arasında sivri deniz sazı diye isimlendirilmektedir. Çok yıllık, dar yapraklı, otsu, çeltik tarlarında yaprakları su dışında yaşar.

Hasır Otu (Typha): Halk arasında dar yapraklı kedi kuyruğu – berdi otu diye isimlendirilmektedir. Çok yıllık, dar yapraklı, otsu, çeltik tarlalarında yaprakları su dışında yaşar.

Deniz Dili (Astragalus lentiginosus): Halk arasında kındıra – geniş yapraklı kanal otu diye isimlendirilir. Çok yıllık, otsu, çeltik tarlarında su altında yaşar.

Su Menekşesi (Butomus umbellatus Linnaeus): Halk arasında bataklık gülü – sığır sazı diye isimlendirilmektedir. Çok yıllık, otsu, çeltik tarlarında yaprakları su dışında yaşar.

Ayak Otu (Carex comans ): Halk arasında sivri ayak otu – sina ayak otu – bataklık ayak otu diye isimlendirilmektedir. Çok yıllık, otsu, çeltik tarlalarında yaprakları su dışında yaşar.

Zarar Şekli

Çeltik tarlalarındaki yabancı otların zararı, besin maddesi, su sarfiyatı, ışıklanma ve kaplama alanı işgal bakımından rekabet temeline dayanır. Yabancı otların gelişme yetenekleri kültür bitkisine nazaran yüksek olduğundan, genellikle çeltikler bu yarışmaya dayanamaz seyrelirler, gelişmeleri cılız ve bodur kalır, kardeşlenme az olur alınan ürün istenilen düzey ve nitelikte olmaz. Yabancı ot mücadelesi yapılmaksızın çeltik tarımı düşünülemez. Çeltik tarımına yeni açılmış alanlar dışında yabancı ot mücadelesi yapılmaksızın çeltik ziraatını düşünmek mümkün değildir. Yabancı otların çeltiklerde meydana getireceği zarar, tavalardaki ot türlerine, yoğunluklarına ve çevre koşullarına bağlı olarak değişmeler gösterir.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Çeltik alanlarında yabancı ot mücadelesi ekim tavalarının hazırlanmasıyla başlar. İyi bir tohum yatağı yeknesak bir ürün elde etmek ve başarılı bir yabancı ot mücadelesi sağlamak için atılmış ilk adımdır. Çeltik su ile çok sıkı ilişkisi olan bir bitki olduğundan ekim tavalarının iyi tesviye edilmiş olması, bitkinin gelişme ve olgunlaşmasında iyi bir garantidir. Böyle alanlar daha az suluma suyunu ihtiyaç göstereceği gibi yabancı otların azalmasına da yardım eder. Drenaj daha iyi ve su seviyesi daha yeknesak olur. Ayrıca iyi tohum yatağı ve kolay hasat, ancak iyi tesviye edilmiş alanlarda mümkündür. Tavaları birbirinden ayıran tir veya setler arazinin meyli yönünde birbirine paralel uzanmalıdır. Tirler 15–20 cm derinliğinde bir su seviyesini tutacak yükseklik ve sağlamlıkta olmalıdır. Yaz ve sonbahar sürümü yapılan yerlerde, ekimden önce tavalardaki yeşil bitki örtüsünü diskli bir pullukla bozmak ot popülasyonunu önemli derecede azaltır.

Temiz Tohum: Kullanılan çeltik tohumunun yabancı ot tohumlarından arınmış olması gerekir. Aksi halde bu tohumlar çeltikle birlikte tarlaya yerleşir ve ileriki yıllarda o alanda sorun haline gelebilir.

Ekim Nöbeti: Çeltik ziraatında iyi düzenlenmiş bir münavebe sistemi çeltik verimini arttırdığı gibi yabancı otların tarlaya yerleşerek sorun haline gelmesine de engel olur. Bir tarlaya uzun yıllar arka arkaya çeltik ekmek aerob çalışan bakteri yoğunluğunu çok düşürür ve bu olay tarlaların ürün verme gücünü gittikçe azaltır. Çeltik tarımında uygulanacak ekim nöbeti sistemi, bölgenin iklim, toprak ve ekonomik koşullarına bağlıdır. Çeltik tarımında ileri ülkelerde, ekim nöbetine geniş ölçüde bağlı kalarak, birim alandan alınan ürün önemli derecede arttırılmaktadır.

Mekanik Mücadele

Yabancı otların Toprak İşleme Aletleriyle İmhası: Yazdan veya sonbaharda hazırlanan çeltik yerleri ilkbahara girerken oluşan yeşil ot örtüsünün toprak işleme aletleriyle (pulluk, diskli aletler vs.) yok edilmesi daha sonraki dönemler için yabancı ot popülasyonunu önemli derecede azaltır.

Yabancı ot Tohum Tuzakları: Akarsulardan sulanan temiz yetiştirme alanlarının 1–2 sene gibi çok kısa bir zamanda çeltik yabancı otlarıyla kaplandığı görülür. Bunun nedeni akarsularla taşınan yabancı ot tohumlarının sulama suyu ile tarlaya girmesidir. Bu bulaşma yolunu, motopomptan suyun çıkış borusu önüne elekli torbalar koyup yabancı ot tohumlarını yakalamak ve zaman zaman çıkarıp bunları imha etmek suretiyle önlemek mümkündür.

Yabancı otların Elle Toplanması: Çeltik alanlarında elle ot alınması eskiden beri uygulanan bir yöntemdir. Çeltikler 25–30 cm boylandıkları zaman tavalara işçi sokularak otlar toplattırılır. Bu devrede çeltikle yabancı otları (özellikle darıcan) birbirinden ayırt etmek oldukça zor olduğundan bu işlerden anlayan işçilerin bulunması gerekir. Elle ot temizliği fazla iş gücü gerektirdiğinden yabancı ot popülasyonunun yoğun olduğu ekim alanlarında pahalı bir yöntemdir. Ayrıca zamanında işçi temin edilmemesi ve tavalara giren işçilerin çeltiklerin bir kısmını çiğneyip kırması gibi sakıncaları da vardır.

Kimyasal Mücadele

Kullanacak olan kimyasal mücadele için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman araya bilirsiniz.

Bentazone 480 g/l

EL

300 ml/dekar

2.4-D Amin

EL                                 

 100-150 ml/dekar (etkili madde)

MCPA % 40-% 41.5

EL                                

 100-150 ml/dekar (etkili madde)

Molinate 720 g/l

EL

500 ml/dekar

Propanil 60%

OF

7 g/dekara

Propanil 360 g/l

EC

900-1500 ml/dekar

Propanil+Bentazone 340+160 g/l

EL

800-1000 ml/dekar

Propanil+Oxadtazon 400+80 g/l

EL

500-600 ml/dekar

Thiobencarb 10%

GR

3000-4000 g/dekar

Anilofos 300 g/l

EL

175 ml/dekar

Bispyribac-sodium 400 g/l

 EC

6 ml/dekar

Halosulfuron-MethyI 75 %

WG

3 g/dekar (çıkış sonrası)

Cyclosulfamuron 10 %

WP

40 g/dekar

Cyclosulfamuron 70 %

WG

5 g/dekar

Azımsulfuron

WG

3 g+20 ml trend/dekar

Thiobencarb 520 g/I

EC

500-800 ml/dekar

MoIinate+PropaniI 360+360 g/l

EC

750 ml/dekar

Propanil+Quinclorac 250+32 g/l

EC

800-1000 ml/dekar

Bensulfuron Methyl 60 %

DF

6. g/dekar (çıkış sonrası)

Ethoxysulfuron 60 %

SG

3 g/dekar

Cyhalafop butyl 200 g/l

EC

75-100 ml/dekar

Thiobencarb+Propanfl 400+200 g/l

EC

600 ml/dekar

Paraquat 200 g/l

EC

300 ml/dekar

Bensulfuron Methyl+Metsulfuron methyl 825+175%

EC

15-20 g/dekar

Bentazon+MCPA 400+60 gİI

EC

200-250 ml/dekar

Profoxydim 75 g/l

EC

150 ml/dekar

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum