05 Ağu 2022
Tanımı ve Yaşayışı
Sürme, Türkiye’de kör, karadoğu, karamuk gibi isimlerle de
anılan bir başak hastalığıdır.
Adi Sürme hastalığını iki etmen oluşturur. Bunlardan biri Tilletia
foetida (=leavis), diğeri ise Tilletia caries’dir. Cüce sürme
hastalığı ise T.contraversa oluşturmaktadır.
Bu türlerin hastalık belirtileri, biyolojileri ve mücadelesi
birbirlerine benzemekte, ayırımları ise sporların (klamidospor) mikroskopta
incelenmesi ile yapılmaktadır. T.foetida’nın sporları oval, düz ve
kenarları kalın zararlıdır. T.caries’in sporları ise yuvarlak veya oval
yakın, üzeri bal peteği gibi desenli, kenarları düzgün dişlidir.
T.contraversa’nın sporları ise daha çok T.caries’in sporlarına
benzemekte, fakat etrafı narin bir zar ile kaplıdır.
Bu türlerin, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de buğday
çeşitlerini hastalandırma gücü birbirinden farklı olan ırkları mevcuttur.
Buğday sürme enfeksiyonlarında ilk kaynak kör adı verilen
hastalıklı danelerdir. Hasat ve harman sırasında ezilen bu kör danelerden çıkan
sporlar sağlam danelere ve toprağa bulaşır. Bulaşık tohumlar ekildiğinde, uygun
koşullarda, tohumla beraber, sporlarda çimlenir ve oluşturdukları hif ile,
tohumu koleoptilden enfekte eder. Böylece bitki bünyesine giren misel, ile
sistemik olarak gelişir ve çiçek devresinde başağa kadar ulaşır. Burada çoğalır
ve danenin içi sürme sporları ile dolar.
Tohum üzerinde bulunan sporların enfeksiyonu yanında,
toprağa karışanların da bitkiyi hastalandırması mümkündür.
Sürme sporların çimlenmesi için en uygun toprak nemi %23-30,
enfeksiyon için ise toprak sıcaklığı 5-10 C’dır. Sürme sporları toprak da
canlılıklarını toprakta 3-5 yıl sürdürmektedir.
Belirtileri, Ekonomik Önemi ve Yayılışı
Hastalığa yakalanmış buğday bitkileri, başaklarda süt olum
dönemine gelinceye kadar sağlamlardan ayırt edilemezler. Tarlada hasta
bitkiler, sağlamlara nazaran biraz kısa boyludur ve daha uzun süre yeşil
kalırlar. Cüce sürmede boy kısalığı çok daha belirgindir. Hastalıkları
başakların renkleri mavimtırak-yeşil olup sağlamlara nazaran daha hafif
olduklarından dik dururlar. Buğday çeşitlerinin birçoğunda sürmeli başakların
kavuzları açılarak kirli gri renkte kör daneler görülür. Bazı çeşitlerde ise,
bu daneler dışında hiç belli olmaz. Bu nedenle pratik teşhis, kör danelerin
parmaklar arasında ezilmesi ile olur. Parçalanan kör dane içinden fungusun
kahverengi-siyah klamidosporları çıkar. Bunlar da içerdikleri “trimetil amin”
maddesi nedeni ile balık kokusuna benzer koku yayarlar. Sürme hastalıkları
dünyada ve Türkiye’de buğday yetiştirilen her yerde yayılmış olup, özellikle
Cüce sürme Doğu Anadolu bölgesinde yaygın durumdadır. Sürekli olarak
sertifikalı ve ilaçlı tohum kullanımıyla hastalık giderek azalmış ve
halihazırda ekonomik anlamda zarar yapmaktadır.
Konukçuları
Sürme hastalığı etmenlerinin asıl konukçusu buğday(Triticum
spp.) türleridir. Bunların dışında çavdar ve birçok yabani Buğdaygil
konukçuları arasındadır.
Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Buğdayın ekim zamanı ile hastalık çıkış arasında yakın bir
ilişki vardır. Bu nedenle güzlük ekimler erken, yazlık ekimler ise mümkün
oldugu kadar geç yapılmalıdır. Sertifikalı ve ilaçlı tohum kullanılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
En etkili mücadele yöntemi tohum ilaçlamasıdır. Bilgi almak
için bizi her zaman arayabilirsiniz.
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
WP |
150 g/100 kg tohuma |
|
WP |
150 g/100 kg tohuma |
|
FS |
300 ml/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
WP |
150 g/100 kg tohuma |
|
TOZ |
150 g/100 kg tohuma |
|
TOZ |
200 g/100 kg tohuma |
|
WS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
WP |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
100 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1