03 Ağu 2022
Tanımı ve Yaşayışı
Buğday rastığı (Ustilago nuda var. tritici Schaf.) hastalık
etmeni fungusun meydana getirdiği semptomlar, buğdayın çiçeklenme devresinde
görülür. Hastalığa yakalanan daneler, siyah teliospor yığını haline dönüşürler.
Teliosporlar dane içerisinde çoğalarak ileri dönemlerde buğday danelerinin
çeperini patlatırlar. Sağlam bitki başakları çiçek devresinden sonra olgunluğa
giderken, rastık başaklardaki sporlar da çevreye dağılır. Serbest kalan sporlar
rüzgâr, yağmur vs. ile buğday başaklarındaki çiçekler üzerine gelirler. Sporlar
optimum 20-26 C (5-37 C) ve %60-90 orantılı nem koşullarında çimlenerek misel
oluştururlar. Bu miseller tohum taslağını deler ve embriyoya yerleşirler. Bu
nedenle enfeksiyon çiçek veya embriyo enfeksiyonu olarak isimlendirilirler.
Enfekteli daneler dış görünüşleri ile sağlamlardan ayırt edilmezler. Bu
hastalıklı daneler ekildiğinde tohumlar çimlenirken, embriyo içindeki miseller
de gelişmeye başlar ve bitki başakları çiçekleneme devresine geldiği zaman,
rastık hastalığına yakalan başaklar siyah toz yığını halinde görülürler.
Hastalık etmenleri bu şekilde hayat devrelerini tamamlamış olurlar.
Belirtileri
Çiçeklenme devresinde rastık hastalığına yakalanmış başaklar
siyahlaşmış görünümleri ile sağlam başaklardan kolayca ayırt edilebilir.
Sporların çevreye dağılması ile geride sadece başak ekseni kalır.
Konukçuları
Buğday rastığının başlıca konukçusu buğdaydır. Ayrıca
tritikale, çavdar, yabani buğday (Aegilops spp.) ve ayrık (Agropyron
spp.) gibi bazı yabani buğdaygiller de enfekte olabilmektedir. Arpa rastık hastalığının
konukçuları ise kültür ve yabani arpadır.
Mücadelesi
Kültürel Önlemler
Sertifikalı tohumlar kullanılmasına özen gösterilmelidir ya da
hastalık olmayan alanlardan tohumluk kullanılmalıdır.
Kimyasal Mücadele
Bu hastalığa karşı en etkin mücadele yöntemi tohum
ilaçlamasıdır. İlaçla için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi
her zaman arayabilirsiniz.
Bilgi almak için;
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1
WP |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
200 g/100 kg tohuma |
|
WS |
150 g/l00 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/100 kg tohuma |
|
DS |
150 g/l00 kg tohuma |
|
FS |
300 ml/100 kg tohuma |