Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

12 Ağu 2022

Aspir Yaprak Lekesi Hastalığı ile Nasıl Mücadele Edilir?

Tanımı ve Yaşayışı

Fungusun konidiosporları tek tek veya kısa zincirler halinde düz veya bükük şekildedir. Dip tarafı geniş, dar ucu gagalı olan konidiosporlar acık ve orta derecede kahverengidir. Düzgün bir şekilde 7-11 enine ve 7’ye kadar boyuna bölmelidir. Hastalık etmeni bitki artıkları ve tohumla ertesi yıla taşınır.

Belirtileri, Ekonomik Önemi ve Yağışları

Aspir yaprak lekesi hastalığının en karakteristik belirtileri yapraklardaki lekelerdir. Kahverengi iç içe girmiş halkalar şeklinde olan bu lekeler 1 cm büyüklüğüne ulaşabilir. Lekeler daha sonra birleşerek genellikle büyük nekrotik şekilsiz ölü alanları, yanıklıkları oluşturur. Hastalık çiçek sapları ve ince dallarda da görülebilir. Enfekteli çiçek tomurcukları açılmaksızın solar-pörsür ve kururlar. Etmenin çiçek tabakasını etkilemesi sonucu, enfekteli tohumun bir tarafında kahverengileşme meydana gelir. Bu tohumların kullanılması bitki ekilen yerde fide yanıklığı ya da çökerten hastalığının başlamasına neden olur. Şiddetli enfeksiyonlar çiçek tabakasının oluşmasını engeller. Hastalık bazen bitkilerde şiddetli seyreder. Enfekteli yapraklar bitkide delinerek yırtılmakta ve tahrip olmaktadırlar. Hastalıklı arazide hasat yapıldığında verim oldukça düşük olmaktadır. Ülkemizde aspir ekilen tüm alanlarda bu hastalık görülmektedir.

Konukçuları

Bu hastalık sadece aspir (Carthemus tinctorius L.) bitkisinde görülmektedir.

Mücadele Yöntemleri

Kültürel Önlemler

Hastalık arazide varsa hastalıklı bitkilerin artıkları toplanıp yok edilmelidir. Aynı zamanda sertifikalı tohumlar kullanılmalıdır. Arazide 2-3 yıllık ekim münavebesi yapılmalıdır.

Kimyasal Mücadele

Mücadeleye hastalık ilk görüldüğünde başlanmalıdır. Kullanılacak olan ilaçlar için yönetmelik takip edilmelidir. Bilgi almak için bizi her zaman arayabilirsiniz.

Bakır oksıt 50 %

WP

300 g

Bakır oksiklorıd 50 %

WP

300 g

Maneb 80 %

WP

200g

Propineb 70 %

WP

200 g

 

Bilgi almak için;

Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum