Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum
  • Arpa Tarımı Nasıl Yapılır?

07 May 2022

Arpa Tarımı Nasıl Yapılır?

Tek yıllık bir uzun gün bitkisi olan arpa, tahıl türleri arasında en çok kardeşlenen türlerden biridir. Genelde 5-8 arası kardeş verme oranına sahiptir. 35-100 cm arasında değişen bitki boyuna ve 8-15 cm arasında başak boyuna sahiptir. Serin iklim tahılları arasında buğdaydan sonra en çok ekilen tahıl arpadır. Hayvan yemi olarak kullanılan arpa türlerinde proteinin yüksek olması gerekir.  

Arpa ortalama sıcaklığa sahip ve nispi nem oranı yüksek olan yerlerde yetişmeye daha uygundur. Organik maddece zengin, havalanması ve nem miktarı uygun olan, 5-8 arasında PH değerine sahip topraklarda yetiştirilmelidir.  

Ekim Nöbeti 

Buğday öncesi ve sonrası veya üst üste arpa ekiminden kaçınılmalıdır. Baklagil bitkileri ve mısır, pamuk, patates, pancar gibi çapa bitkileri ile münavebe yapılabilir. 

Toprak Arpa Ekimine Nasıl Hazırlanmalı?  

Toprak arpa ekimine hazırlanırken topraktaki bitki kalıntıları temizlenmeli veya uygun yöntemlerle parçalanmalıdır. 15-20 cm derinlikte sürüm yapılıp toprak karıştırılmalıdır. Sonrasında diskaro - tırmık veya kazayağı - tırmık kombinasyonu ile işleme yapılıp, keseklerin kırılması sağlanır. Keseklerin kırılmasının ardından orta ağırlıkta bir tapan çekilerek tohum yatağı hazırlanır.  

Arpa Gübrelemesi Nasıl Yapılır? 

Ekimden yaklaşık 2 ay önce toprak analizi yapılarak gereken gübre miktarının belirlenmesi önerilir. Gübreleme zamanı; taban gübre ekim mibzerle yapılıyorsa ekimle birlikte, serpme olarak yapılıyorsa ekimden en fazla bir hafta önce toprağa verilmelidir. Üst gübre ise kardeşlenme döneminde mümkün olan en erken zamanda uygulanmalıdır. Maltlık olarak üretilen arpalarda yüksek protein oranı istenmediğinden proteinin oluşmasında etkili olan azotlu gübrelerin fazla ve geç zamanda kullanılmamasına özen gösterilmelidir. 

Arpa Ekiminde Kullanılacak Tohum Miktarı Nelere Göre Değişir? 

• Ekim zamanı 

• Tohumun kalitesi (çimlenme gücü, safiyeti, fiziki durumu) 

• Tohum yatağının uygunluğu 

• Çeşit 

• Toprağın verimlilik seviyesi ve iklim 

Arpa Ekimi ve Sulaması Nasıl Yapılır? 

Arpa ekimi mümkün olduğunca mibzer ile yapılmalıdır. Çimlenme için yeterli nem ve havalandırma sağlanacak şekilde ayarlanacak ekim derinliğinin ardından doğru sulama uygulamaları yapılması önemlidir. Sağlıklı bir çimlenme için ideal ekim derinliği yaklaşık 3-5 cm arasında olabilir.  

Doğru tohum ekiminin ardından yeterli yağışın olmadığı bir coğrafyada ekim yapıldıysa sulama gereklidir. Eğer tek sulama yapılacaksa bu işlem süt olum evresinde yapılmalıdır. Aksi durumda ilk sulama sapa kalkma, ikinci sulama ise süt olumu evresinde yapılmalıdır.  

Arpa Hasadı Nasıl Yapılır?  

Dane nemi %13’ün altına düştükten sonra arpa hasadı yapılabilir. Yeterince kurumadan yapılan hasatlarda kalite oldukça düşebilir. Verimli bir hasat için biçerdöver kullanımı tavsiye edilmektedir.  

Arpa Nasıl Depolanmalıdır?  

Nem almayan, aydınlık ve kuru bir ambar tercih edilmelidir. Depolanacak mahsul sıcaklığı 15º’nin altında olursa ambar zararlılarının hasarlarından yüksek oranda korunulmuş olur.


Bilgi almak için;


Tel: 0530 355 64 08

Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum