Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum

11 May 2022

Anason Tarımı Nasıl Yapılır?

Maydonozgiller familyasına mensup olan anason, tek yıllık otsu bir bitkidir. Hem iç piyasalara hem de yurtdışına satılan anason bitkisinin üretiminde Türkiye, dünyanın önde gelen ülkelerinden biridir. İçerisinde bulunan uçucu yağ için üretilir. Eczacılık, parfüm ve gıda endüstrisinde kullanılan önemli bir baharat ve tıbbi bitkidir. 

Anason Bitkisinin Özellikleri Nelerdir? 

30-35 cm civarında boya sahip olup şemsiye şeklinde çiçekleri vardır. Meyveleri 3-6 mm uzunluğa ve 1-3 mm genişliğinde ters armut şeklindedir. Kısa saplı, gri- yeşil ya da sarımsı renkte ve tüylüdür. İnce kök yapısına sahip olan anason oldukça kısa iğ şeklindedir.  

Anason Bitkisi Nasıl Bir İklim ve Toprakta Yetişir? 

Sıcak iklim bitkisi olan anason, zaman içerisinde farklı iklim bölgelerine de adapte olabilmiştir. Ülkemizde de nemli ve sıcak bölgelerde yetişir. Çiçeklenme döneminde yağış almayan geçit bölgelerine adapte olmuştur. Nem oranı gerekenden fazla olan yerlerde çiçeklenme döneminde hastalanma ihtimali vardır. Aynı zamanda yine bu dönemde yağışlardan, kuru ve sıcak esen rüzgarlardan da oldukça zarar görür. Rüzgârın oluşturduğu zarardan korunmak için kuzey tarafı kapalı yerler tercih edilmelidir.  

Toprak bakımından fazla seçici olmasa da besince zengin, çabuk tava gelen, kireçli, gevşek ve geçirgen topraklarda daha verimli gelişir.  

Anason Bitkisi Ne Zaman Ekilmelidir? 

Ilıman iklimlerde şubat- mart aylarında, daha kurak iklimlerde ise sonbahar- kış aylarında ekilebilir.  

Anason Tarımı İçin Toprak Nasıl Hazırlanır? 

Anasonun ekileceği tarla sonbahar aylarında 1 ya da 2 kere derin işlenir. Ekimden önce diskaro veya benzeri bir aletle yüzlek işleme yapılarak tohum yatağı hazırlanır. Nadasa bırakılmış arazide yetiştiricilik yapılacaksa 30-35 cm, nadasa bırakılmamış arazide yapılacaksa 15-20 cm derinlikte sürülür. Serpme veya mibzer yardımıyla nisan-mayıs aylarında ekim yapılabilir. Sıraya ekimde sıra arası mesafe 25-45 cm, ekim normu dekara 1,5-2 kg olacak şekilde ayarlanmalıdır. Ekim derinliği 2-4 cm arasında olmalıdır. Anason tohumları küçük ve çimlenme güçleri zayıf olduğu için ekim, toprak tavındayken yapılmalıdır. Ekimden 2-3 hafta sonra anason çıkmaya başlar. Suluda hububat-çapa bitkisinden, kuruda ise nohut-hububattan sonra ekilmelidir.  

Anason Bakımı Nasıl Yapılır? 

Gübreleme anasonun verim ve kalitesini yüksek oranda etkiler. Özellikle azotlu gübre miktarı anason için önemlidir. Yüksek dozdaki azot bitkinin yeşil aksamının artmasına ancak dane bağlama ve uçucu yağ oranlarının düşmesine neden olur. Gübreleme toprak analizinin sonuçlarına göre yapılmalıdır. Toprak altı gübresi olarak kullanılmak üzere dekara 5 kg azot, 5-7 kg fosfor ve 8-10 kg potasyum olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır. Toprak üzerinde oluşabilecek kaymak tabakası büyümeyi engelleyeceği için kırılmalıdır. Anason çiçeklenmeden 10 gün önce sulanabilir ancak tam çiçeklenme döneminde su verilmez. İlk suyu bitki boyu 10-15 cm olunca vermek gerekir. Sulu alanlarda yetiştirilen anasonlarda; 

1.Sulama ot alma ve birinci çapadan sonra 

2.Sulama çiçeklenmeden önce 

3.Sulama çiçeklenme bittikten sonra yapılmalıdır.  

Yabancı Otlarla Nasıl Mücadele Edilir? 

Hem mekanik yöntemlerle hem de herbisitlerle yapılabilir. Duruma göre 2-3 kez ot alma yapılır. Birinci ot alma ekimden 2-2,5 ay sonra, ikinci ot alma ilk işlemden 15-20 gün sonra yapılır. Anason çıkışından sonra yabancı otlarla mücadele oldukça önemlidir. 

Anason Hasadı Nasıl Yapılır? 

Bölge sıcaklığına bağlı olarak hasat zamanı değişebilir. Sıcak yerlerde erken, serin yerlerde hasat zamanı daha geçtir. Gerekenden erken yapılan hasatta kalitesiz tohum alınmasına, geç yapılan hasat ise tohum kaybına neden olacaktır. Çiçek kümelerindeki anason meyvelerinin kahverengi olmaya başladığı devreyi yakalamak ve hasadı hemen yapmak gerekmektedir.  

Anason Tarımında Kurutma İşlemi Nasıl Yapılır? 

Orak makinesi ya da biçerdöver ile hasat edilen anason kurutulur. Suni koşullarda da yapılabilir ancak kurutma sıcaklığının 35-40 derecenin üzerinde olması gereklidir. Diğer yandan dekara verim 45-110 kg arasında değişmektedir.  

Anason Bitkisinin Çeşitleri Nelerdir? 

Ülkemizde kullanılan anason çeşitleri Burdur, Denizli ve Çeşme anasonlarıdır. Ancak 2020 yılında Mey Alkollü İçkiler A.Ş. tarafından Üniversite- Sanayi iş birliği kapsamında geliştirilen 3 tür anason (Yeni 37, Ege 53 ve Altın 8) çeşidi tescil ettirilmiştir.  

Anason Bitkisinin Hastalıkları Nelerdir?  

  • Yaprak leke hastalığı 

  • Külleme 

  • Anason Güvesi 

  • Yaprak Biti 

  • Agrotis (Kesici Kurt) 

    Bilgi almak için;

    Tel: 0530 355 64 08

    Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1

Asilgen Tohumculuk | Her Danesi Asil Tohum