Tescil Yılı: 1997
Çeşit Sahibi Kuruluş: Bahri Dağdaş Uluslararası
Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Tarımsal Özellikleri: Yüksek adaptasyon kabiliyetine
sahip bir çeşittir, ülkemizde tüm bölgelerde (kuru ve sulu alanlarda) yetiştirilebilir.
Toprak ve iklim yönünden seçici değildir. Kuraklığa dayanımı yüksektir. Tuz ve
bor fazlalığına, mikro element noksanlığına, soğuk zararına ve hastalıklara
dayanıklı stabil bir çeşit olup her koşulda iyi verim verdiği için beğeni
toplamaktadır.
Morfolojik Özellikleri: Tanesi açık kahverengi yarı
sert ve orta iri yapıda olup yemlik kalitesi ve ekmeklik karışımı kalitesi
iyidir.
Dane Özellikleri: 1000 dane ağırlığı 35 – 41 g’dır.
Verim Özellikleri: Kuru şartlarda dekara 200 – 600 kg,
Sulu şartlarda 400 – 750 kg verime sahiptir.
Kalite Özellikleri: Hektolitre ağırlığı 73 – 79kg, Protein
ağırlığı %12 – 15 ve Sedimantasyon 26 – 42 ml arasındadır.
Hastalık Durumu: Küllenmeye orta dayanıklı, sarı ve
kahverengi pasa dayanıklı, kök hastalıklarına dayanıklıdır.
Yetiştirilmesi ile ilgili tavsiyeler: Orta Anadolu ve Geçit Bölgeleri ile benzer ekolojiye sahip bölgelerde yetiştirilmesi tavsiye edilmektedir. 1 – 15 Ekim tarihleri arasında, ekim derinliği 4 – 5 cm olacak şekilde ayarlanması gerekmektedir. Kullanılacak tohumluk miktarı m2 ye 500 – 550 tane dekara 20 – 22 kg kullanılması gerekmektedir.
Tel: 0530 355 64 08
Whatsapp: https://wa.me/qr/VVADU6VEUWO7L1